artikel

GEZOND DE WINTER DOOR

Geen categorie

Fel zonlicht is een goede remedie tegen een winterdepressie. Mensen met een winterdepressie zijn vaak langere tijd somber, nerveus, huilerig en moe. Ze hebben moeite zich te concentreren en slapen veel.

 

Recent onderzoek geeft aan dat een winterdepressie voorkomt bij ongeveer een op de twintig mensen. Daarnaast geven nog eens een op de acht personen aan in de wintermaanden extra zwaarmoedig te zijn. Over de oorzaak van winterdepressie tasten de specialisten nog in het duister. Aangenomen wordt dat het hormoon melatonine een belangrijke oorzaak is. Melatonine wordt aangemaakt wanneer het nacht is, het maakt mensen sloom en slaperig. Bij veel daglicht is de concentratie ervan laag. De donkere wintermaanden zorgen ervoor dat de melatoninespiegel stijgt en wellicht te hoog wordt. Dit zou de vermoeidheidsklachten van mensen met winterdepressie verklaren.

 

Volgens Britse gezondheidsexperts is het probleem nu groter dan ooit. Want de verwachting is dat een grote groep getroff en zal worden door de winterblues (de populaire naam voor winterdepressie)

 

door de natte, herfstachtige zomer van dit jaar.

 

Bedrijven kunnen het ziekteverzuim door de winterdepressie verlagen door extra aandacht aan de verlichting te besteden. Het begint met een goede standaardverlichting.

 

Daarnaast bestaan er speciale lichtbakken die zoveel extra licht geven dat het hetzelfde eff ect heeft als lichttherapie. Bij bedrijven in Finland is het gebruik van deze lichtbakken geen uitzondering.

 

Daar weten ze al dat helder, zonnig licht op de werkplek een positieve invloed heeft op de stemming en de werkprestaties.

 

INFORMATIE Over winterdepressie en lichtbakken: www.jeshum.com

 

Griep is de meest voorkomende verzuimreden in Nederland. Een griepvaccinatie kan een eff ectief middel zijn om uitval ten gevolge van griep te beperken.

 

In 2006 heeft het onderzoeksbureau Nyfer een onderzoek naar de kosten en baten gedaan. Het bureau kwam bij de raming van de jaarlijkse kosten op een bedrag van maximaal 570 miljoen euro. Het is dus raadzaam er alles aan te doen om uitval door griep te voorkomen en daar hoort vaccinatie bij.

 

De griepprik kan het best van oktober tot half november worden gegeven. De arbodienstverlener kan dit doen of speciale, hierop ingestelde bedrijven. De kosten van een vaccinatie liggen rond de 23 euro per werknemer.

 

INFORMATIE Over de griepprik: www.nivel.nl/oc2/page.asp?PageID=512Onderzoeksrapport van Nyfer:www.griep.nl/downloads.html

 

DE OVERHEID ALS GANGMAKER

 

Minister Klink (Volksgezondheid) onderzoekt of een sportschoolbezoek kan worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Volgend jaar begint er een aantal proeven met dit ‘bewegen op recept’.

 

Huisartsen kunnen te zware patienten dan een fitnesscursus voorschrijven, in plaats van cholesterolverlagers of afslankpillen.

 

Het voorkomen van ziekten wordt steeds belangrijker, zegt Klink.

 

Zo houdt het kabinet er rekening mee dat het aantal diabetespatienten sterk zal stijgen – van 600.000 in 2005 naar 940.000 in 2025. Vandaar dat niet alleen de sportschool, maar ook cursussen ‘stoppen met roken’ mogelijk in het basispakket worden opgenomen.

 

Het kabinet trekt het komende jaar 39 miljoen euro extra uit voor preventie. Dit is een belangrijk gegeven voor organisaties. Investeren in gezondheid kost geld en kan rendement opleveren. Het loont daarom de moeite om aandacht te besteden aan de dekking van de zorgverzekering van uw medewerkers om dubbele kosten te voorkomen.

 

 

Reageer op dit artikel