artikel

Gezonde kantoren

Geen categorie

Een blessure zit in een klein hoekje. Dat geldt voor sporters en verhuizers, maar ook op kantoor kan een verkeerde beweging vervelende gevolgen hebben. Blessures voorkom je door geen ‘gekke dingen’ te doen en door te luisteren naar de taal van je lichaam. Maar dan moet je wel weten hoe je lichaam werkt. Op deze site van het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Klachten Bewegingsapparaat kun je daarover meer te weten komen. Alles over botten, spieren, pezen en gewrichten is hier te vinden. Hoe het in elkaar zit, hoe het werkt en wat er allemaal fout kan gaan. Een groot aantal ziekten en aandoeningen aan het bewegingsapparaat wordt beschreven. Daarbij komen de verschillende symptomen aan de orde en worden mogelijke behandelmethoden beschreven. Maar nog belangrijker is de problemen te voorkomen. In een apart onderdeel ‘Het lichaam werkend houden’ wordt ingegaan op een gezonde levenshouding, verstandig tillen en risicofactoren voor aandoeningen aan bewegende delen. Een andere vorm van preventie is het versterken van de spieren. Op de site staan oefeningen die je eenvoudig en zonder dure apparatuur kunt uitvoeren. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

 

 

Het Astma Fonds en het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) zijn in 2003 een meerjarenprogramma ‘Gezonde Lucht Werkt Beter!’ gestart, dat nog tot 2009 doorloopt. Deze website ondersteunt dit programma met voorlichting over en voor mensen met luchtwegklachten. Er staat informatie over astma en andere chronische luchtwegaandoeningen, er wordt ingegaan op een gezonde leefstijl en ook de kwaliteit van de lucht op de werkplek komt aan de orde. Niet alle collega’s begrijpen de problemen van mensen met luchtwegaandoeningen. Ook voor hen is hier informatie beschikbaar. Ze vinden zelfs informatie hoe ze hun steentje kunnen bijdragen aan verbetering van de luchtkwaliteit. En dat is nog in hun eigen voordeel ook. Voor de werkgever is er een stappenplan te downloaden om een gezondere lucht op de werkplek te creeren. Een beknopte checklist voor de werkgever en een voor de werknemer kunnen worden gebruikt om de uitgangspunten voor dit beleid te bepalen. Het is jammer dat niet alle links op de site goed werken. Informatie verschijnt op de verkeerde plek op het scherm of helemaal niet. En het programma mag dan nog twee jaar doorlopen, veel nieuwe informatie wordt niet meer toegevoegd.

 

 

Heb je ook altijd te weinig ruimte in je werkkamer? Of vragen collega’s geregeld ‘wat de normen zijn’? Je kunt natuurlijk de NEN-normen een vaste plek geven op je bureau, maar handiger is het deze site bij de favorieten te zetten. Hier staan alle minimale oppervlakten voor werkruimten op een rij. Van standaardhok tot een ruime werkkamer met vergaderruimte. Natuurlijk is de circulatieruimte niet vergeten. Je moet toch van de ergonomische bureaustoel naar de uitgang kunnen fladderen. Behalve werkruimte komen op deze site ook onderwerpen aan de orde als binnenklimaat, beeldschermwerkplekken en arbeidstijden, al is deze laatste nog niet aangepast aan de recente wetswijziging. Met deze site hoeft niemand meer onnodig lang door te werken in een belabberd kantoor!

 

 

Meer websites over dit onderwerp zijn te vinden in de rubriek Biologische agentia, GGO’s in de Webgids Arbeidsomstandigheden (arbo.favos.nl).

 

 

Reageer op dit artikel