artikel

Houd arbeidsmiddelen ‘in shape’

Geen categorie

Een vrachtwagen met oplegger rijdt het terrein van het opslagbedrijf op. Bij een van de loodsen rijdt hij achteruit en parkeert zijn combinatie met de achterkant tegen het laaddok. De assistentloodsbaas krijgt opdracht de wagen te lossen. De oplegger is volledig volgeladen. Ze lossen eerst twee pallets om ruimte te maken voor het opleggen van de klep van de laadbrug. De medewerker rijdt met zijn elektrische vorkheftruck de laadklep op voor het lossen van de eerste pallet. Met een doffe klap zakt het laadplatform ineens aan een kant in, over een afstand van ongeveer 0,15 m. De chauffeur op de bestuurdersstoel maakt hierdoor een rare beweging en voelt een stekende pijn. Bij onderzoek en opname in het ziekenhuis blijkt er een rugwervel te zijn verschoven die een zenuw afknelt. Een operatie is noodzakelijk en blijvend letsel waarschijnlijk.

 

Bij een inspectie na het ongeval blijkt een van de borgende hoekstalen gescheurd en naar beneden verbogen. De steun op de draagbalk is daardoor aan die kant geheel afgescheurd. Tijdens het onderzoek blijkt ook dat de laadbrug al langere tijd zo vervormd is dat deze in rustpositie niet meer goed op de steunpunten rust. De lassen die de steun met de draagbalk verbinden, blijken al eerder ingescheurd. Er is dus sprake van een gedeeltelijk oude breuk. Iedere belasting van de laadbrug oefende een kracht uit op het borgende hoekstaal totdat dit uiteindelijk bezweek.

 

Bij een regelmatige inspectie van de laadbruggen had men de vervorming van de laadbrug eerder geconstateerd. Tijdige reparatie was dan mogelijk geweest. De laadbrug was een jaar eerder geheel gereviseerd. Het bedrijf zette toen vraagtekens bij de constructie, de sterkte en het laswerk. Reden te meer voor frequente inspectie op schade!

 

Het docking board moet in ruststand het gewicht van een belaste vorkheftruck kunnen dragen. Duidelijk is dat de laadbrug ondeugdelijk was op de dag van het ongeval en voor het oprijden van de truck. De Arbeidsinspectie zegde een boeterapport aan op basis van artikel 7.4, eerste lid, van het Arbeidsomstandighedenbesluit.

 

Reageer op dit artikel