artikel

INTERNET: GEZONDHEIDSMANAGEMENT

Geen categorie

Het gezondheidsbeleid is gemaakt, de tools zijn gebruikt. Nu is het tijd om in beweging te komen! De Stichting Nationaal Gezondheidsplan, die samenwerkt met meer dan driehonderd sport- en gezondheidscentra, biedt op haar site allerlei leefstijl- en preventieprogramma’s aan. Iedere bezoeker van de site kan meedoen aan het 4-stappenplan om de gezondheid naar een hoger niveau te tillen. Een deel van de aangeboden informatie is gratis (aanmelding is wel nodig), maar deelname aan een programma van minimaal een half jaar kost 1 euro per week. Ongeveer een kwart van de premie van uw ziektekostenverzekering dus. Voor dat geld gaat u zich wel vitaler, gezonder en alerter voelen, aldus de site. Er zijn programma’s om af te vallen, de conditie te verbeteren, stress te managen en er zijn programma’s ter preventie van rsi en rugklachten.

 

Waar:

 

www. gezondheidsmanagement.nl

 

Wie:

 

NIGZ

 

Waarover:

 

gezondheid op het werk

 

Waarom:

 

helpt de werkgever een gezondheidsbeleid op te zetten en in te voeren.

 

 

 

Het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) heeft over het onderwerp een speciale website gemaakt. Want velen hebben wel eens van gezondheidsmanagement gehoord, maar hebben geen idee wat er precies mee wordt bedoeld. Er is zelfs een afkorting voor: IGM, wat staat voor Integraal Gezondheidsmanagement. Aandacht voor gezondheid moet een structureel onderdeel zijn van de bedrijfsvoering. Deze site helpt daarbij. Een beetje wollig wordt er uitgelegd wat IGM is en waarom het belangrijk is. Een goede werkgever kan dit wellicht zelf bedenken. Hij heeft meer behoefte aan instrumenten die hem helpen bij de uitvoering ervan. Die staan ook op de site: een IGM-meter (hoe gezond is de organisatie?), een quick-scan (hoe ver is het beleid?) en een zelfevaluatie. Ook staan er tips hoe gezondheid onder de aandacht van werknemers kan worden gebracht. Mooie ideeen allemaal, maar werkt het ook? Ja, dat blijkt uit de voorbeelden die op de site worden toegelicht. En als u na het doorlezen van de site zelf aan de slag wilt, dan kan dat. Thema’s als ‘bewegen en werk’ en ‘alcohol en werk’ worden als voorbeelden op de site uitgewerkt.

 

Waar:

 

www.nationaalgezondheidsplan.nl

 

Wie:

 

Stichting Nationaal Gezondheidsplan

 

Waarover:

 

gezond worden

 

Waarom:

 

er zijn programma’s die helpen de goede voornemens vol te houden.

 

 

 

Meer informatie? Zie Webgids Arbeidsomstandigheden (arbo.favos.nl), rubriek Gezondheid N

 

Reageer op dit artikel