artikel

Jacqueline Plug

Geen categorie

Zowel op curatief als preventief gebied begeleid ik medewerkers met vragen op het gebied van gezondheid en vitaliteit. De ene keer betreft dit de coaching van een individu, de andere keer van een team.

 

De laatste jaren is er een toename van vragen over stressgerelateerde problemen. Denk hierbij aan fysieke klachten zoals slapeloosheid, emotionele disbalans (bijv. lage frustratietolerantie, angsten) en/of cognitieve problemen (bijv. concentratieverlies). Wanneer dit speelt, zet ik het Stress Reductie Programma (SRP) in.

 

Het SRP is ontwikkeld door cardiologen, neurocardiologen en neurologen van het HeartMath Institute uit California, USA. De basis is beinvloeding van het hartritme. Dit ritme verandert onder invloed van stress en cardiologen beschouwen het als een belangrijke gezondheidsindicator.

 

Stress wordt ook wel ons ‘vecht/ vluchtsysteem’ genoemd. Het brein activeert dit om het lichaam te beschermen tegen een ‘bedreigende’ situatie. Wanneer de ‘vecht/vluchtreactie’ kort duurt en er voldoende gelegenheid is om tot rust te komen, is er weinig aan de hand. Als deze ‘vecht/vluchtreacties’ elkaar snel opvolgen of chronisch aanwezig zijn, heeft dit gevolgen voor de gezondheid en/of het gedrag.

 

Ongeveer drie jaar geleden introduceerde HeartMath het in Nederland. Inmiddels zijn er ruim 100 providers opgeleid. Ik en mijn collega Iris Duym zijn de eerste bedrijfsmaatschappelijk werkers.

 

Uniek is de solide wetenschappelijke basis van het programma; gedurende vijftien jaar zijn de methode en het effect ervan onderzocht in uiteenlopende settings. Ook in Nederland zijn er recentelijk onderzoeken gestart en afgerond. De wetenschappelijk bewezen fysieke effecten zijn onder meer: een krachtiger hart- en zenuwstelsel, een significante toename van DHEA (welzijnshormoon), een significante afname van Cortisol (stresshormoon), een verbeterd hartritme, een verlaagde bloeddruk, een versterkt immuunsysteem, een verbeterd geheugen en een helderder denkvermogen.

 

De kracht van het programma ligt in de combinatie van eenvoud en effect. De wetenschappelijke basis is vertaald naar technieken die gemakkelijk te leren zijn en altijd en overal toepasbaar zijn. Door het toepassen van de technieken nemen klachten af en prestaties toe, en ontstaat er een groter gevoel van welbevinden.

 

Het programma bestaat uit vijf sessies waarin technieken geleerd worden om stress te herkennen en desgewenst de eigen reactie te beinvloeden. De medewerker krijgt in die sessies informatie over stress en oefent met de technieken. Daarnaast gaat de aandacht uit naar toepassingsmogelijkheden in de persoonlijke (werk)situaties. Met behulp van bio-feedbackapparatuur is het effect van het geleerde op het hartritme te volgen.

 

Sinds 2,5 jaar werk ik met het SRP . Het programma verrast me nog dagelijks door de effecten en de toepassingsgebieden.

 

Bij klachten die voortkomen uit stress is het een uitstekend instrument. Hierbij maakt het niet uit of die stress ontstaat door een werk- of een privesituatie. Omdat het persoonlijke herstelvermogen na een inspanning door toepassing van de technieken verbetert, kan iedereen met een actief (werk) leven er zijn voordeel mee doen.

 

info: www.heartmathbenelux.com, www.birma.nl (onderzoek naar effectiviteit van re-integratietechnieken), www.pluymcoaching.nl

 

Reageer op dit artikel