artikel

Luchtvervoer met pijnlijke landing

Geen categorie

Als de manoeuvreerruimte te gering is geworden, besluiten ze de truck uit het ruim te hijsen. De bestuurder rijdt zijn heftruck de vloer van de palletkooi op. Doordat deze tegen de huid van het schip is geplaatst, past de truck niet helemaal op het plateau. De achterwielen staan op de rand. Door deze asymmetrische plaatsing hangt de palletkooi al tijdens het ophijsen scheef. Omstanders proberen tevergeefs de bestuurder hiervoor te waarschuwen. Op een hoogte van vier meter merkt de chauffeur dat zijn voertuig langzaam achteruitrijdt. Hij springt naar beneden en komt met zijn gezicht en handen op de planken van de buikdenning terecht. Direct daarna valt de vorkheftruck uit de kooi naast het slachtoffer. In het ziekenhuis blijkt de man twee verbrijzelde polsen en ernstige verwondingen aan zijn gezicht te hebben.

 

De oorzaak van een dergelijk ongeval lijkt simpel. De op zijn stoel zittende bestuurder had nooit uit het ruim mogen worden gehesen met een hijskraan. Met de gevolgde werkwijze zijn ontoelaatbare risico’s genomen.

 

– Door de ophanging van het laadplatform aan de laadhaak kan de vloer tijdens het hijsen gemakkelijk een hellende stand innemen. Het hijsmiddel is dus ook niet geschikt voor het vervoer van een heftruck.

 

– Doet men dit toch, dan dient de truck goed te worden gesjord.

 

– Liever gebruikt men voor het veilig hijsen van een vorkheftruck een viersprong. Tijdens het overdraaien hangt de last dan stabiel. De vorkheftruck moet wel zijn uitgerust met vier hijsogen.

 

– Tijdens de belading was hoegenaamd geen toezicht aanwezig.

 

Het stuwadoorsbedrijf heeft zich niet goed voorbereid op de belading. Voor het plaatsen van een vorkheftruck in een scheepsruim is veilig hijsen een must (bijv. vorkheftruck met vier hijsogen). Het is zaak vooraf een veilige werkmethode af te spreken en voor goed toezicht te zorgen. Dit voorkomt ‘aanrommelen’.

 

De werkgever van het stuwadoorsbedrijf krijgt een boeterapport aangezegd op basis van artikel 7.22, lid 1 van het Arbeidsomstandighedenbesluit. Dit artikel stelt dat een hijskraan, bestemd of ingericht voor het vervoer van goederen, niet mag worden gebruikt voor het vervoer van personen of goederen en personen. ~

 

Reageer op dit artikel