artikel

(Meer) aandacht voor gezond eten

Geen categorie

Eten en iemands gewicht zijn prive-kwesties, is een veel gehoord argument. Als werkgever heb je je daar niet mee te bemoeien. Je kunt gezond eten nu eenmaal niet opleggen. Misschien niet, maar de eerder genoemde gevolgen van overgewicht roepen wel om maatregelen. Bovendien eten veel werknemers ook op het werk. En niet alleen in het bedrijfsrestaurant: traktaties, snoeppotten, automaten komen op elk kantoor voor. Daar kan een bedrijf iets mee doen.

 

Uit het succes van Sonja Bakker en de omzet in afslankproducten blijkt dat het onderwerp ‘gewicht’ veel mensen bezighoudt. Maar het bespreken van overgewicht in relatie tot het werk ligt gevoelig. Bij sommige beroepen gaat overgewicht direct ten koste van de inzetbaarheid. Denk bijvoorbeeld aan de politie of brandweer. Extra kilo’s kunnen de fysieke mogelijkheden sterk beperken.

 

De vraag is of je een werknemer kunt aanspreken op zijn gewicht. Een dikke kantoormedewerker kan zijn werk prima uitvoeren. Maar wat als deze werknemer door zijn overwicht arbeidsongeschikt raakt? Kun je hem dan verplicht op dieet zetten? En kun je weigeren iemand in dienst te nemen op basis van zijn gewicht? Velen vinden dit not done, maar de discussie hierover laait steeds op.

 

Het is jammer dat veel werkgevers focussen op overgewicht. Zij meten en wegen en selecteren die werknemers die extra risico lopen door hun omvang. Alleen dikkerds krijgen een doorverwijzing voor de dietiste of volgen een afslankprogramma. Maatregelen nemen in een te laat stadium, dus. Want inmiddels is duidelijk dat blijvend gewichtsverlies lastig is. Na succesvol afvallen komen de kilo’s er meestal snel weer bij.

 

Preventief beleid, gericht op een gezond eetpatroon voor iedereen, lijkt daarom een betere aanpak. Iemand is tenslotte niet van de ene op de andere dag te dik. De regel van beter voorkomen dan genezen geldt ook, of misschien wel juist, voor overgewicht.

 

Hier ligt een schone taak voor de preventiemedewerker. Die kan helpen ervoor te zorgen dat een bedrijf aandacht besteedt aan gezond eten voor iedereen. Wat kun je doen en waar moet je op letten?

 

– Wijs het management op de voordelen: investeren in gezond eetgedrag loont en wordt gewaardeerd. Aandacht voor gezond eten is ook een mooi voorbeeld van goed werkgeverschap.

 

– Kijk eens met een frisse blik naar de bedrijfskantine. Kan je een gezonde keuze maken? Hoe zit het met de prijsverhouding gezond/ snack? Vraag ook de mening van je collega’s.

 

– Let eens een paar dagen op de eetmomenten. Welke traktaties zijn gebruikelijk? Wordt er gezamenlijk geluncht of eten de meesten een boterham achter de computer? Is iedereen in de ban van de laatste dieethype?

 

– Start met een ‘kleine actie’ (een lunch met uitleg over gezond eten en koken of een vaste rubriek in het personeelsblad) en pols de reacties.

 

– Zorg voor draagvlak: probeer mensen bij acties te betrekken. Bijvoorbeeld via een werkgroep. Zo komt er input van alle kanten en verdeel je de werkzaamheden.

 

– Richt je niet alleen op mensen met een hoge BMI. Bied alle werknemers de kans om gezond(er) te gaan eten. Zo komt het thema ook uit de probleemsfeer.

 

– Betutteling en verplichting roepen weerstand op. Verbied de vette snack niet, maar bied alternatieven.

 

– Gezond eten is lekker en leuk. Breng het positief en maak werknemers enthousiast om over voeding en hun gezondheid na te denken.

 

– Beperk je niet tot het bedrijfsrestaurant of acties van de cateraar. Bedrijfsfeesten en recepties bieden ook gelegenheid tot actie. • Voeding is geen geisoleerd thema. Pak het aan samen met andere thema’s: stimuleren van bewegen, stoppen met roken, bestrijding van stress en rsi. Maak het tot een onderdeel van de bedrijfsfilosofie: we lunchen samen en nemen zo de tijd voor elkaar.

 

 

In het bedrijfsrestaurant moet je voor gezond kunnen kiezen. Een label of icoon maakt de beste keuze eenvoudig te herkennen.

 

– Aanvullende acties kunnen zijn: voorlichting via placemats, aanbiedingen van gezonde producten of een themaweek, een themabijeenkomst over voeding (bijvoorbeeld tijdens de lunch).

 

– Ook zonder bedrijfsrestaurant zijn er veel mogelijkheden. Bij sommige bedrijven organiseren medewerkers samen een gezonde lunch. Of ze verstrekken lunchtrommels voor tijdens het lunchwandelen.

 

– Traktaties, een snoeppot of koekjes tijdens de vergadering … ook op het werk loert de verleiding van de tussendoortjes. Bevorder gezond snacken door fruit aan te bieden. Andere mogelijkheden zijn gezonde(re) koeken en snacks in de snoepautomaat of het bedrijfsrestaurant.

 

– Op het gebied van bewustwording over gezond eten is nog veel winst te behalen. Organiseer een week of een workshop waarin gezond eten en bewegen centraal staan of maak een vaste rubriek in het personeelsblad met tips en recepten. Een ander idee is een site opzetten voor werknemers met advies op maat, informatie, nieuwtjes en gezonde recepten.

 

info

 

Meer weten over gezondheidsmanagement: www.personeelinvorm.nl; voeding en gezond eten: www.voedingscentrum. nl; overgewicht en acties van de overheid: www.convenantovergewicht.nl. Hoe gezond is uw bedrijf? Doe de Company Health Check op www.move-eu.nl.

 

GEWICHTIGE REDEN

 

Een vrouw solliciteert bij de federale politie voor een baan als laborante in burgerfunctie. Zij ontvangt een afwijzing op basis van haar overgewicht. Met een Body Mass Index (BMI) van 31 acht men haar ongeschikt voor de functie. (Knack.be)

 

 

Reageer op dit artikel