artikel

Muizen in het lab

Geen categorie

Toch heeft Rodi volgens haar niet helemaal ongelijk met zijn kritiek. ‘Kijk, wij zouden ook graag meer van dat soort groot opgezette epidemiologische onderzoeken uitvoeren. Maar daarvoor moet je twee groepen samenstellen: eentje die bijvoorbeeld met zo’n ergonomische muis of een gesplitst toetsenbord werkt, en een controlegroep die gewoon de oude spullen blijft gebruiken. En de mensen in die groepen moeten random worden gekozen, want anders krijg je bijvoorbeeld een groep vol ontspannen types en een andere vol workaholics. Bovendien moet je die inderdaad een half jaar tot een jaar volgen voor je wetenschappelijk waterdichte conclusies kunt trekken.’ Waarom doen ze dat daar dan niet in Hoofddorp? ‘Dat hebben we gedaan’, zegt De Korte. ‘Maar alleen met pauzesoftware. Daarvoor voeren we zowel epidemiologisch als experimenteel onderzoek uit, zowel in kantoren als in het laboratorium. Maar voor muizen en toetsenborden is dat nog niet gebeurd.’

 

Oke, waarom dan niet? ‘Dat is allereerst een kwestie van geld’, zegt De Korte. ‘In de meeste gevallen betaalt de fabrikant, en die heeft daar soms gewoon geen zin in, zoals we al zagen. En ook al is hij wel bereid om er geld in te steken, zo’n driejarige studie kan hij niet betalen. Voor de financiering zijn we dus afhankelijk van grote onderzoeksprojecten, met fabrikanten, sectoren, onderzoeksinstituten, universiteiten of met de overheid.’

 

Dat kan wel zijn, toch blijft Rodi erbij: alleen langlopende onderzoeken zeggen iets over de effectiviteit van hulpmiddelen. ‘Kijk naar die workpace, die pauzesoftware. Dat leek een paar jaar geleden ook de oplossing voor RSI. Nu spreek ik steeds meer mensen die het uitschakelen. Iedere keer zo’n pop-up op je scherm als je haast hebt, dat wekt alleen maar stress op.’

 

De Korte knikt instemmend. ‘Wij zien in de praktijk dat niet iedereen de feedback uit Workpace prettig vindt. Toen wij de Hoverstop-muis onderzochten, hebben we dus gekeken naar verschillende soorten feedback: een melding op je scherm of een trilling. Het bleek dat het voor het gedrag niet uitmaakte; mensen namen even vaak een pauze. Maar de gebruikers hadden een duidelijke voorkeur voor het trillen. Dat stoorde minder. Zo zie je hoe belangrijk het is de werknemers bij de aanschaf te betrekken.’

 

TRILMUIS

 

De muis van Hoverstop BV produceert een trilsignaal als de werknemer zijn hand op of boven de muis houdt, maar hem tien seconden niet gebruikt (het zogenaamde hoveren). Door de trilling wordt hij eraan herinnerd de hand van de muis te halen en deze ontspannen op tafel te laten rusten. Hierdoor wordt de totale duur van het muisgebruik verminderd wat – volgens Hoverstop en TNO – RSI-klachten helpt voorkomen. Door het gebruik van de trilmuis worden bovendien de spieren in de onderarm gevarieerder aangespannen.

 

 

Reageer op dit artikel