artikel

Opklappende treeplank

Geen categorie

De treeplank was dus opgeklapt tijdens het rijden over een verkeersdrempel. Onderzoek op de locatie waar het ongeval plaatsvond, leerde dat de verkeersdrempel ruim vijftien centimeter hoog was. Zoals gezegd stak de treeplank 23 centimeter boven het wegdek uit. De vrije ruimte tussen de treeplank en de verkeersdrempel moet dus ongeveer acht centimeter zijn geweest toen de vuilniswagen van de drempel afreed.

 

De vuilniswagen was echter – natuurlijk – afgeveerd. Doordat de wagen bij het afrijden van de drempel door zijn vering zakte, was de afstand tussen het wegdek en de treeplank minder geworden dan acht centimeter. Sterker nog: op een gegeven moment was die afstand nul en raakte de treeplank de verkeersdrempel. Als gevolg hiervan klapte de treeplank omhoog. Daardoor kreeg de vuilnisman op de treeplank een klap op zijn enkel waardoor hij hem brak.

 

Uit een vervolgonderzoek bij de gemeenteafdeling die verantwoordelijk was voor de aanleg van de verkeersdrempels, werd de aanleiding voor het ongeval duidelijk. Volgens de algemene richtlijnen hoort een standaardverkeersdrempel maximaal twaalf centimeter hoog te zijn. De drempel waarop het ongeval plaatsvond, bleek echter hoger te zijn en wel bijna vijftien centimeter. De reden daarvoor was onbekend.

 

De krap drie centimeter die de verkeersdrempel hoger was dan gebruikelijk, was voldoende om de treeplank van de vuilniswagen op te laten klappen met alle gevolgen van dien. Reden om de meerijdplek van de meerijder als onveilig te beoordelen.

 

Omdat uit het onderzoek bleek dat de meerijdplek op de vuilniswagen niet veilig was, kreeg de werkgever een boete op basis van artikel 7.17c lid 2 van de Arbeidsomstandighedenwet. De werkgever had er immers voor moeten zorgen dat de treeplank was beveiligd. Want zoals het artikel zegt: ‘het meerijden van werknemers op mobiele arbeidsmiddelen met eigen aandrijving is slechts toegestaan op speciaal daartoe ingerichte veilige plaatsen’. Het Boetebureau nam de tenlastelegging over en gaf de werkgever een boete van zesduizend euro.

 

Reageer op dit artikel