artikel

Oude tijden, nieuwe gevaren

Geen categorie

Hoe zit het met de bezoekers? Zijn die gevaarlijk? Hijs je in Disneyland in een MickeyMousepak en je wordt uitgescholden, ondergespuugd en soms zelfs in elkaar geslagen. Zo’n Romeinse pottenbakster en die middeleeuwse monnik, zijn dat geen gemakkelijke slachtoffers?

 

Maar volgens de RIE scoort agressie niet hoog op de gevarenranglijst. ‘Bij ons zie je weinig jongeren tussen de vijftien en de twintig’, zegt Veldman. ‘Er komen hier vooral gezinnen of schoolklassen met jonge kinderen, en die gedragen zich netjes. Ais we twee keer in een jaar een scheldpartij hebben, is het veel’.

 

Volgens hem nodigt het park niet uit tot agressie. ‘Wan neer raken mensen geirriteerd? Ais ze lang in de rij moeten staan voor een attractie. Dat hoeft bij ons niet. Veel speelt zich af in de buitenlucht. En bovendien is alles verspreid over 43 locaties. Je ziet overal hutten, winkels, badhuizen en daar kunnen mensen zo naar binnen’.

 

Maar op het moment dat we daadwerkelijk zo’n attractie inlopen, slaat de walm ens tegemoet. Want overal smeulen hier vuurtjes: op de aangestampte klei in de prehistorische huizen, naast de roodgloeiende zwaarden op het aambeeld in de smidse, en in de oven van de bakkerij waar een nieuwe lading brood wordt gebakken. ‘Als ik ’s avonds mijn neus snuit, ziet mijn hele zakdoek zwart’, zegt een medewerker. ‘Hoe het met mijn longen is, weet ik niet’.

 

Is dit het nummer-1-gevaar? Zwarte longen? Niet echt. De RIE kent hier alweer geen hoge score aan toe en ook Veldman ziet geen reden tot paniek. ‘De heIe week in zo’n hutje in de rook zitten, dat is inderdaad niet gezond. Maar dat hoeft ook niemand. Er zijn maar weinig werknemers die hier vijf dagen werken, en bovendien: bij mooi weer zit iedereen voor het grootste deel buiten. En zelfs als het regent, blijf je maar weinig op dezelfde plek. Er komt een bezoeker binnen en die wil iets weten of iets zien, en voor je het weet ben je onderweg naar een andere Iocatie’.

 

Een ander smeulend gevaar dan. Vuur veroorzaakt niet alleen rook, maar ook brand. Overal in de prehistorische huizen steekt er stro uit de muren. Ais daar de vlam in slaat, staat het rieten dak binnen een minuut in lichterlaaie en dan is het ook gebeurd met die zware houten balken waar alles op rust.

 

Maar de prehistorische gids die hier uitleg geeft, ziet het niet zo snel gebeuren. ‘Kijk als 21ste – eeuwers op de camping een kampvuur maken, worden er hele bossen aangesleept en aangestoken, liefst nog met de wind in de richting van onze tent. Die mensen in de steentijd waren veel voorzichtiger – en wij dus ook. Ais er binnen een vuurtje brandt, zorgen we dat er altijd iemand van ens in de buurt blijft. En we houden dat vuur laag, dan blijft het smeulen en is het geschikt om op te koken. Zie je die walm? Die zorgt voor een vettige laag op de balken en het plafond.

 

Een natuurlijk impregnatie: Veldman wil het er niet op aan laten komen. Daarom zijn alle rieten daken echt geimpregneerd – op de 21ste – eeuwse manier. Daarom ook heeft hij op alle Iocaties een brandmeldinstallatie aangelegd voor 200.000 euro. Daarom hangen er nooduitgangbordjes in Romeinse badhuizen en brandblussers in de hutten uit de steentijd. Ze zorgen voor veel humor en vrolijkheid (‘0, hadden ze die toen ook al? Hahahahaha!’), maar Veldman wil niet nog een brand meemaken die hij niet kan blussen.

 

En dan de grootste verrassing: ook brand staat niet op nummer een in de RIE. Wat is dan wel het grootste risico? Wel, er is er een dat duidelijk boven de andere uitsteekt.

 

Laat me eens raden: zou het samenhangen met de gladiatorengevechten die hier worden georganiseerd? Kijk naar de Archeon-folder: een forse jongen met ontbloot boven lijf zweeft door de lucht en knalt zijn tegenstander met een fotogenieke trap tegen het zand. Dat komt aan.’Welnee;zegt Veldman.’Dit is allemaal ingestudeerd, allemaal choreografle. Net als die zwaardgevechten: die lijken heel echt, maar die jongens missen elkaar met ruime marges: Berovingen dan misschien? Ook geen groot gevaar, volgens de RIE. ‘Er is hier nooit iets gebeurd; zegt Veldman.’We proberen groepen zoveel mogelijk vooruit te laten betalen en niet aan de kassa. Dan heb je niet zoveel geld onder je hoede’.

 

Instortende bruggen dan? Alweer mis, ‘We houden die goed in de gaten. Een gecertificeerd bouwbedrijf gaat regelmatig na of het hout verrot is’.

 

Nee, volgens de RIE is er maar een risico dat acuut om aandacht vraagt: RSI. Een lastig probleem, geeft Veldman toe, ‘We hebben hier te maken met seizoenspieken.

 

Je kunt niet zeggen:~oh, verwerk die reserveringen vandaag maar niet: Maar we nemen wel maatregelen, We streven naar variatie in de werkzaamheden, we zorgen ervoor dat mensen in een goede houding zitten’.

 

Maar de belangrijkste oplossing is volgens hem een 21-eeuwse: internet.’Het klinkt vreemd, want internet leidt op het eerste gezicht tot meer beeldschermwerk. Maar vergeet niet dat de administratie sowieso digitaal gaat. En internet is ideaal voor reserveringen en betalingen. Ais scholen vooruit het hele bedrag overmaken, heb je aan het einde van de dag minder administratie af te handelen. Jammer alleen dat docenten vrij traditioneel zijn ingesteld: die betalen toch het liefst aan de kassa’.

 

Reageer op dit artikel