artikel

Overgewicht

Geen categorie

Van de volwassen Nederlanders heeft 40% overgewicht en 10% zelfs ernstig overgewicht. Van de kinderen kampt ruim 15% met overgewicht. Voor het ministerie van VWS is bestrijding van overgewicht een speerpunt in het gezondheidsbeleid. De overheid heeft met ondermeer de horeca, zorgverzekeraars en werkgevers al in 2005 het Convenant Overgewicht opgesteld. Daar horen verschillende mediacampagnes bij en er is het actieplan Energie in balans, dat op deze website wordt beschreven. In de nieuwsbrief en uit de grote stroom nieuwsberichten die geregeld verschijnen, blijkt dat de campagnes nog niet zijn ingedut. Met een groot aantal activiteiten houdt men het probleem onder de aandacht van beleidsmakers en publiek. In de rubriek Activiteiten is een overzicht te vinden van initiatieven om mensen bewust te maken van een goede balans tussen eten en bewegen. Niet alleen in de vrije tijd, maar ook op het werk, thuis en op school. Op het werk is bedrijfssport een optie, naast herkenbaar goede voeding in het restaurant en fruit dat beschikbaar is als tussendoortje. Een prima site die een geregeld bezoek van werkgevers en werknemers verdient. Niet te lang natuurlijk! Bewegen is altijd beter dan naar een computerscherm staren.

 

Waar:

 

www.convenantovergewicht.nl

 

Wie:

 

verschillende convenantspartijen

 

Waarover:

 

achtergrond over en campagnes tegen overgewicht

 

Waarom:

 

het kan bij half Nederland wel een onsje minder

 

 

 

Geschat wordt dat 10% van het productieverlies door ziekteverzuim toe te schrijven is aan overgewicht. Dat beweert althans de site Gezonder afvallen. Dat betekent dat niet alleen jijzelf, maar ook je werkgever en je collega’s last hebben van jouw overgewicht. De Afslankacademie kan je helpen met afvallen. Boeken, een taillemeter, een etikettenlezer en ondersteuning via de website helpen het gewicht omlaag te brengen. Als je dat echt wilt, natuurlijk. En het kost niet meer dan een 3-gangenmenu in een gemiddeld restaurant. Bepaalde zorgverzekeraars zijn zelfs bereid een deel van de kosten op zich te nemen. Met een eenvoudige test kun je je huidige gezondheid laten berekenen en volgt een kort advies. Verder is de site vooral gericht op het trainen van een gezonde leefstijl waarbij je ‘vanzelf’ gewicht verliest door een verandering van gewoonten. Op de site wordt duidelijk uitgelegd hoe de methode werkt en voor wie hij bedoeld is. Dat afslanken niet altijd lijden betekent, is te zien in de lijst met smakelijke recepten die op de site staat. En nu volhouden!

 

Waar:

 

www.afslankacademie.nl

 

Wie:

 

professionals in de zorg o.l.v. Ivan Wolffers

 

Waarover:

 

gezonde leefstijl

 

Waarom:

 

het werkt beter dan dieten

 

 

 

Meer weten over arbo? Zie Webgids Arbeidsomstandigheden (arbo.favos.nl)

 

Reageer op dit artikel