artikel

Pauzesoftware

Geen categorie

De Beeldschermtachograaf is een uitgebreid programma met een grote hoeveelheid instelmogelijkheden. Als je het programma voor de eerste keer gebruikt, geef je de normale werkwijze op. Daarna geeft het programma een ‘advies op maat’ over gezond computergebruik. Door het beantwoorden van enkele vragen helpt het programma je om eenvoudig de belangrijkste instellingen in de software in te voeren en een persoonlijk profiel aan te maken. De belangrijkste functie is echter het inlassen van pauzes. Er zijn micropauzes (minstens 20 seconden) en rustpauzes (minimaal vijf minuten). En er geldt een maximale werktijd van zes uur. Deze instellingen kan de gebruiker wijzigen. Telkens wanneer er een pauze moet worden genomen of wanneer de daglimiet is bereikt, volgt er een waarschuwing. De computer zal nooit blokkeren en je kan de waarschuwingen uitstellen of overslaan. Tijdens sommige pauzes worden oefeningen getoond die actief kunnen bijdragen aan het herstel van het lichaam. De Beeldschermtachograaf kan van de site worden gedownload en 120 uur lang gratis worden geprobeerd. Het is te koop vanaf ongeveer € 40 per gebruiker. De prijs per gebruiker daalt als er meer exemplaren worden gekocht. Voor een eenmalige meerprijs kan het Analysecentrum worden gekocht. Hiermee kan op organisatie-, groeps- en individueel niveau het beeldschermwerk worden geanalyseerd. Op de site is verder meer informatie over preventie van KANS te vinden.

 

Waar:

 

www.beeldschermtachograaf.nl

 

Wie:

 

Humatix, VHP en FNV

 

Waarover:

 

Pauzesoftware

 

Waarom:

 

uitgebreid programma met veel instelmogelijkheden; analyse van groepen gebruikers tegen meerprijs mogelijk.

 

 

 

 

Wil je niet te veel toeters en bellen, heb je geen behoefte aan analysesoftware of wil je voor thuis geen geld aan dit soort programma’s uitgeven, kijk dan eens naar vrije pauzesoftware. Voor een beetje programmeur is het geen enorme klus om met behulp van de interne klok van de pc af en toe een waarschuwing op het scherm te laten verschijnen. Workrave is zo’n vrij programma waarbij de gebruiker de belangrijkste functies zelf kan instellen. Micropauzes, rustpauzes, een daglimiet en oefeningen zijn ook beschikbaar. Ook kun je er statistieken bekijken en het programma op meerdere pc’s laten draaien. Bovendien is het in bijna tien talen beschikbaar. Het kan op verschillende platforms werken, waaronder Windows en Linux. Workrave is een Open Source-programma. Dat betekent dat het gratis beschikbaar is en ook door de gebruiker zelf verder kan worden ontwikkeld.

 

Waar:

 

www.workgrave.org

 

Wie:

 

verschillende ontwikkelaars

 

Waarover:

 

Pauzesoftware

 

Waarom:

 

eevnoudig en functioneel; gratis

 

 

 

 

Meer pauzesoftware? zie Webgids arbeidsomstandigheden (arbo.favos.nl), Rubriek Pauzesoftware.

 

Reageer op dit artikel