artikel

PET-fles tot jeans

Geen categorie

De Garenbank staat voor een verzameling ladenkasten waarin een breed scala aan garens wordt gepresenteerd. Hier begint de zoektocht naar een bijzonder materiaal en werken de productontwikkelaars van het museum samen met ontwerpers en kunstenaars. Alle garens worden of zullen in het Textiellab worden gebruikt voor het weven, breien, borduren en tuften van producten en objecten.

 

Niet alleen traditionele garens zoals die gesponnen van wol of katoen, maar ook meer moderne garens van bijvoorbeeld metaal, PET-flessen en rubber zijn in de garenbank opgenomen. De informatie over de garens, hun samenstelling, duurzaamheid, inkoopmogelijkheden enzovoort is in de Garenbank allemaal beschikbaar of wordt desgevraagd opgezocht.

 

In het midden van het lab staat een futuristisch meubel waarin nieuwe garens worden gepresenteerd. De presentatie wisselt geregeld. Vanaf de heropening van het museum wordt specifiek aandacht besteed aan drie typen garens: fantasiegarens, technische garens en natuurlijke garens.

 

Jaarlijks komen er honderden nieuwe garens op de markt, die worden gepresenteerd op speciale beurzen, zoals die ook bestaan op het gebied van stoffen, mode of meubels. Na verschillende beursbezoeken worden steeds weer nieuwe keuzes gemaakt voor garens die in de bank opgenomen worden.

 

Een thema dat veel mensen tegenwoordig bezighoudt, is duurzaamheid en de vraag hoe we ondanks consumptie en productontwikkeling ecologisch verantwoord met onze planeet kunnen omgaan. Natuurlijk zie je dit ook terug in de garens die op de markt verschijnen. Zo heeft de Garenbank een aantal voorbeelden van PLA (polylactide acid). Dit is een biologisch afbreekbaar garen verkregen uit melkzuur. Het materiaal wordt voornamelijk gemaakt van restmateriaal van 100 procent hernieuwbare bronnen zoals mais, suikerbieten, tarwe en andere zetmeelrijke grondstoffen. Dit zou wel eens een goede vervanging kunnen zijn van de polyester garens die uit olie worden gemaakt.

 

SeaCell is ook zo’n duurzaam garen. Het wordt vervaardigd van Lyocell (een vezel van 100 procent houtpulp) en een kleiner percentage zeealgen. SeaCell kan verwerkt worden in breiseIs, weefsels en non-wovens en wordt vooral toegepast in de vervaardiging van ondergoed en matrassen. Het garen heeft een groot absorptievermogen en voelt erg zacht aan. Het is gecertificeerd door het Europese ‘Eco-Label’, wat betekent dat SeaCell natuurlijk en milieuvriendelijk is.

 

Ook zijn er steeds meer producten op de markt die zijn gemaakt van herverwerkt materiaal. Het bijzondere is dat je ze vaak niet herkent als gerecyclede (half)producten. Neem het garen gemaakt van gerecyclede PET-flessen, plastic bekertjes ofkledinghangers. Nadat ze een aantal malen zijn gebruikt, worden de flessen fijngemalen. Dit materiaal kan vermengd met wol en katoen eenvoudig worden verwerkt tot garen voor truien en rugzakken. In Amerika zijn er zelfs spijkerbroeken waar per broek maar liefst twee PETflessen in zijn verwerkt.

 

Naast duurzaamheid besteedt de Garenbank ook aandacht aan garens die gebruikt worden in de technische sector. Zo heeft de bank garens in de collectie van 100 procent staal of een mengeling van staal met polyester. Deze garens worden gebruikt voor bijvoorbeeld antistatische beschermkleding en vliegtuigtapijt. De elektrisch geleidende vezels zorgen ervoor dat de statische oplading naar de aarde kan wegvloeien.

 

Ook zijn er verschillende glow-in-the-darkgarens. Deze slaan (ultraviolet) licht op en geven dit af in het donker. Het garen is gemaakt van een mix van lichtgevende vezels en polymeren, vervaardigd met technisch geavanceerde methodes.

 

In de ruimte van het Textielmuseum waar de Garenbank staat, zijn enkele studiewerkplekken en een groot boekenrek met verschillende tijdschriften over innovatieve garens en materialen. Hier is ook het boek met de kleurprognose voor 2010 van trendwatcher Li Edelkoort te vinden en andere uitgaven over kleuren en trends. Het museum wil op een internationaal niveau inspireren en een steeds groter netwerk opbouwen rondom garens, kleuren en trends.

 

Reageer op dit artikel