artikel

productennieuws

Geen categorie

Sinds januari is het een vertrouwd beeld geworden rond de meeste kantoorgebouwen en bedrijventerreinen: kleumende rokers van alle rangen en standen die op de stoep gebroederlijk een sigaretje roken.

 

Als niet-roker zie je meteen dat hier vriendschappen voor het leven worden gesloten, maar het blijft een zielig gezicht. Brouwer Wagenbouw uit Nijkerk vond dat ook, zag een gat in de markt en ontwikkelde daarom ‘De Rooksalon’. Dat klinkt een stuk beter dan roken in een portiek, en dat is het ongetwijfeld ook. Helaas was er geen foto van De Rooksalon beschikbaar en moeten we het met de folder doen, anders had ook u de klassieke lijnen van de schaftwagen meteen herkend.

 

De Rooksalon wordt vergunningsvrij geplaatst op het parkeerterrein van uw bedrijf en voorzien van zelfdovende asbakken, zeil op de vloer, plastic kuipstoeltjes en nog een aantal accessoires om het gezellig te maken. Om de roker het gevoel te geven dat hij of zij er echt even uit is, wordt De Rooksalon uitgevoerd in een combinatie van warmbruin en camelbeige.

 

Voor ruim tienduizend euro kunnen maximaal vier rokende medewerkers tegelijk hun slechte gewoonte voortaan weer overdekt uitoefenen, en voor duizend euro meer krijgt u zelfs een uitvoering die achter een auto de snelweg op mag. Zijn er meer rokers, dan kunt u bij Brouwer terecht voor standaardoplossingen tot 28 personen. Meer informatie vindt u op www.rooksalon.nl.

 

Wie de variatie in het binnenklimaat van een werkruimte wil bijhouden en registreren, kan niet zonder datalogger. Die legt op vooraf vastgestelde momenten alle meetwaarden van de aangesloten sensoren vast, zodat later precies kan worden gekeken of en wanneer een kritieke grens werd bereikt of overschreden.

 

De nieuwe SQ2020 van Grant onderscheidt zich doordat allerlei verschillende signaaltypen via meerdere A/D-converters bemonsterd kunnen worden op allerlei scansnelheden, met daarnaast de mogelijkheid om ook al gedigitaliseerde informatie op te nemen. Ook qua output is de Grant een allemansvriend:

 

hij levert zowel USB als RS232 serieel, maar kan ook in een ethernet-netwerk worden opgenomen.

 

Meer weten? Kijk dan op de site van importeur Catec in Wateringen: www.catec.nl.

 

De eerste verantwoordelijkheid voor een goede werkinstructie en veiligheidsvoorschriften ligt natuurlijk bij de werkgever, maar ook fabrikanten van materialen en gereedschappen voelen meer en meer de verplichting veilig werken ook tot hun probleem te maken.

 

Zo komt Bahco met een nieuwe serie handzagen die niet zozeer uitblinken door hun slimme en scherpe vertanding, maar door hun pogingen de gebruiker een beetje heel te houden.

 

Een uitgebreide handleiding en instructie vergezellen de nieuwste modellen; de veilige bescherming van de tanden als er niet gezaagd wordt, was al een tijdje standaard.

 

Voor meer informatie over het (extra) veilige gereedschap kunt u terecht op de website van Bahco, www.bahco.com.

 

De nieuwe FT3 meet in een fractie van een seconde zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid in een werkruimte. Dat maakt hem bijzonder geschikt als hulpmiddel bij het uitvoeren van een werkplekonderzoek of het inrichten van een ruimte. De FT3 is voorzien van een vaste meetsonde en dat komt de hanteerbaarheid ten goede. Moet er ook gemeten worden in bijvoorbeeld de luchtkanalen van een airconditioning, dan is er ook een FT4-uitvoering met een compacte meetsonde aan een krulsnoer.

 

Zowel de FT3 als de FT4 maakt deel uit van de ‘Blauwe Lijn’ van Euro Index. Meer informatie op www.euro-index.nl.

 

Het project ‘Arbovoorlichters in de bouw’ heeft een prijs van tienduizend euro in de wacht gesleept bij een verkiezing van ‘best practices’ op het gebied van arbeidsomstandigheden. Het project wordt uitgevoerd door twintig voormalige bouwvakkers, die vanwege een arbeidshandicap hun oude werk niet meer kunnen uitvoeren.

 

Zij geven als praktijkdeskundige voorlichting bij bouwbedrijven om het belang van veilig en gezond werken onder de aandacht te brengen.

 

De prijs werd uitgereikt tijdens het congres ‘Arboconvenanten, het betere werk’ dat op 22 januari in Amsterdam werd gehouden en waar ruim vijftig ‘good practices’ meedongen naar deze best-practice award.

 

De nieuwe Dustmasters 800 en 1200 pakken het stofzuigen wel even anders aan dan een gewone stofzuiger. Dat mag ook wel, want ze zijn bedoeld voor gebruik in een industriele omgeving waar veel stof vrijkomt bij bijvoorbeeld frezen, schuren of kunststofbewerking.

 

Bij beide apparaten worden de grote stofdeeltjes opgevangen in een verzamelbak, terwijl het fijnere stof achterblijft in een zakfilter.

 

Die filters zijn bovendien verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, bijvoorbeeld voor het opvangen van stof dat is verontreinigd met olie of stof met een zeer hoge temperatuur.

 

Behalve aan het stof, is ook aan het geluidsniveau gedacht:

 

beide uitvoeringen produceren niet meer dan 72 dB(A). Voor meer informatie kunt u terecht bij de fabrikant, Kiekens in Almelo; www.kiekens-products.com

 

Maar liefst drie nieuwe producten voor schoner en veiliger werken heeft Wiltec deze maand in haar assortiment opgenomen. Zo zorgt de nieuwe handspuitcabine ervoor dat ook kleinere objecten voortaan makkelijk in een veilige omgeving kunnen worden gespoten. Bovendien wordt een speciaal filter gebruikt, dat ook bij negentig procent vervuiling de omgevingslucht nog schoon houdt.

 

Ook nieuw is de ultrasoon reiniger, die zonder gebruik van agressieve stoffen lakken en lijmen op water- en conventionele basis schoonmaakt. En ten slotte brengt Wiltec ook nog een transparante striplak op de markt. Ook die is bedoeld om het werken met agressieve reinigers terug te dringen, omdat onderdelen van te spuiten objecten die niet moeten worden meegeverfd, perfect kunnen worden afge- ‘plakt’.

 

Meer weten? www.wiltec.nl

 

Reageer op dit artikel