artikel

productennieuws

Geen categorie

Het FitSupportSystem van Het RSI Centrum is na een lange afvalrace de winnaar geworden van de ARBO Innovation Award 2004. Het softwarepakket houdt met behulp van een groot aantal sensoren de belasting van de gebruiker scherp in de gaten, en kan op die manier waarschuwen voordat er RSI-problemen optreden. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op de beurs Arbo 2004 op 13 januari in de RAI mocht een delegatie van Het RSI Centrum de bijbehorende trofee in ontvangst nemen uit handen van Frank Meurs, hoofdredacteur van Arbo.

 

Volgens het juryrapport koos de jury voor het FitSupportSystem vanwege het innovatieve karakter van het product: ‘De mogelijkheid om meerdere instrumenten (de ‘fitmeters’) met elkaar in combinatie toe te passen en de resultaten hiervan zowel interactief als intra-actief te verwerken biedt de mogelijkheid dit systeem individueel te optimaliseren voor zowel werkplek, taak als werknemer’, aldus de jury. Daarnaast was men onder andere van mening dat de benadering van het FitSupportSystem goed past binnen de huidige trend om arbozorg terug te leiden naar de bron van waargenomen problemen.

 

Een punt van zorg voor iedere arbocoordinator: wat gebeurt er als het licht uitgaat?

 

Zwartkijkers beweren dat dit na de privatisering van de energiemarkt steeds vaker zal gebeuren, dus het kan geen kwaad aan dit onderwerp eens aandacht te besteden.

 

Want er is meer aan noodverlichting dan het altijd brandende bordje ‘nooduitgang’ boven de deur.

 

Niet geheel belangeloos heeft de Nederlandse Vereniging van Fabrikanten van Noodverlichting (NVFN) daarom een video samengesteld, aan de hand waarvan u de noodverlichting in uw bedrijf eens kunt nalopen en eventueel aanpassen. De videoband kost vijftien euro, inclusief tien bijbehorende flyers. U kunt de band bestellen via www.nvfn.nl.

 

Waarschijnlijk hebt u er nog nooit bij stilgestaan, maar gelukkig zijn er anderen die dat wel doen: hoe milieuvriendelijk zijn veiligheidsschoenen. De Stichting Milieukeur – normaal gesproken in de weer met kattenbakvulling en varkenslapjes – heeft nu ook een keurmerk voor veiligheidsschoenen ontwikkeld. De controle van de stichting strekt zich uit over de gehele levensduur van de schoen, van het productieproces tot de afvalverbranding, en kijkt daarnaast naar duurzaamheid. Want niet-weggooien is nog altijd de beste manier om de afvalberg klein te houden. Op verschillende schoenen zit al een milieukeurmerk, maar de verwachting is dat het er snel meer zullen worden.

 

Informeer ernaar bij uw schoenleverancier of kijk op www.milieukeur.nl.

 

Step uit Hengelo is bij velen bekend als producent van hulpmiddelen voor houdingverbetering.

 

Die hulpmiddelen zorgen ervoor dat mensen met bijvoorbeeld rugklachten op de juiste manier op hun stoel blijven zitten, en zichzelf niet onnodig belasten. Het gaat daarbij om stevige constructies, die nietingewijden al snel voor een korset aanzien.

 

Op de Arbobeurs zagen we dat Step ter aanvulling op deze hulpmiddelen een speciale bel heeft ontwikkeld, die in bestaande hulpmiddelen kan worden ingebouwd. Zodra de patient eens lekker in de hulpen onderuit zakt, wordt hij met een belletje weer bij de les gebracht. Omdat zoiets tot hilariteit bij collega’s kan leiden, is er ook een uitvoering met trilalarm, die de omgeving niet van de momenten van slapte laat meegenieten.

 

Hebt u Step gemist op de beurs, dan kunt u op www.step.nlde schade inhalen.

 

U moet de roze gevaartes op de foto even op de juiste schaal schatten, maar dan weet u precies hoe de nieuwe SmartFit oordopjes van Howard Leight eruit zien. Ze reageren op de lichaamswarmte en passen zich automatisch aan aan ieder gehoorkanaal. Dat maakt volgens de makers langdurig comfortabel gebruik mogelijk en voorkomt ook op langere termijn irritatie.

 

Na gebruik hoeven de oordopjes niet meteen te worden weggegooid: ze kunnen met water en zeep worden schoongemaakt en dan opnieuw worden gedragen. Ze voldoen aan de geldende Europese normen en bieden een demping van 30dB SNR, waardoor ze voor diverse doeleinden kunnen worden toegepast.

 

Jammer is wel dat nou net deze oordopjes niet geschikt zijn voor gebruik met de nieuwe oordopjesdispenser die door dezelfde leverancier op de markt wordt gebracht. De dispenser heeft ruimte voor vierhonderd paar ‘traditionele’ doppen; de milieuvriendelijk verpakte navulling bevat tweehonderd sets.

 

Voor meer informatie kunt u terecht op www.bacou-dalloz.com.

 

Eind jaren tachtig maakte de Apple Macintosh als eerste furore met muisbesturing: zonder ingewikkelde codes alles wat je wilt gewoon aanwijzen op het scherm. Nu, vijftien jaar later, heeft die muis een flinke staart gekregen en al veel onschuldige slachtoffers gemaakt.

 

RSI grijpt om zich heen en de kosten van verzuim en reintegratie rijzen de pan uit. Dus wat doen we? Juist! Die muis gaat d’r uit.

 

Gewoon weer lekker vanaf het toetsenbord met [ALT] F4 een blokje tekst markeren en verplaatsen.

 

Maar ja, omdat niets zo snel went als een slechte gewoonte is daarvoor inmiddels wel een heuse cultuuromslag noodzakelijk.

 

De mannen en vrouwen van het Amsterdamse iMCreative ontwikkelden daartoe cursussen, trainingen en de afgebeelde Ergobar. Die is niet alleen geschikt om stug doormuizende collega’s mee op de vingers te tikken, maar staat ook nog eens vol met allerlei handige toetscombinaties die muisgebruik overbodig maken. Geplaatst langs de bovenrand van het toetsenbord – waar kennen we dat idee toch van? – is de Ergobar een stok achter de deur voor vertwijfelde muisverslaafden die op het punt staan weer in hun oude gewoonte te vervallen.

 

Voor meer informatie over de Ergobar, verkrijgbaar voor alle bekende computerprogramma’s, surft u naar www.ergobar.nl.En daarvoor mag u dan nog een keer uw muis gebruiken.

 

Veel leveranciers bieden van hun ergonomische producten proefplaatsingen aan, maar de Backshop in Schiedam doet het anders.

 

Daar kunt u als arbocoordinator tegen een sterk gereduceerde prijs de Ergokit bestellen.

 

In die Ergokit treft u monsters aan van een groot aantal producten die de Backshop in haar assortiment voert, voor zowel desktoppc’s als notebooks. Daarmee kunt u zonder op de zichttermijn te letten lekker aan de gang, en hoeft u uw keuze niet op voorhand te beperken.

 

Voor meer informatie en het bestellen van de Ergokit kunt u terecht op www.backshop.nl.

 

Behalve de uiteindelijke winnaar – zie pagina 38 – had de jury nog vier andere producten genomineerd waarover zij een oordeel velde. Het volledige juryrapport kunt u opvragen via www.arborai.nl. Hieronder de tekst uit het rapport met het oordeel van de jury over de vier producten die net naast de trofee grepen.

 

‘Meters die op individuele basis de geluidsbelasting meten zijn niet nieuw, en de jury heeft dan ook aanvankelijk geaarzeld dit product te nomineren. Wat dit product onderscheidend maakt is de mogelijkheid niet alleen de totale belasting vast te stellen, maar continue te meten. Dat maakt het gebruik van de Dosebadge Noise Dosometer geschikt voor (aanvullende) inpassing binnen de nieuwe NEN normen. Wel wijst de jury erop dat daarbij haars inziens maatregelen moeten worden genomen om foutief gebruik te voorkomen.’

 

De Pulsar Model 20 Dosebadge Noise Dosometer is te koop bij elQuip

 

‘De veelheid aan ontwikkelingen op het gebied van zitmeubilair heeft voor nog een nominatie uit deze sector gezorgd.

 

De jury was onder de indruk van het ‘bewegend zitten’-concept van deze stoel, waarbij de koppeling van de beweging van zitvlak en rug voor dynamische ondersteuning zorgt. Speciale vermelding verdient de verstelbare voorzijde van de zitting, die het op dit moment in de belangstelling staande afknellen van bloedvaten in de bovenbenen voorkomt.’

 

De React bureaustoel wordt in Nederland verkocht via Mibra Kantoormeubelen B.V.

 

‘Dit alternatief voor de conventionele computermuis laat zich bedienen en vasthouden als een normale pen, waarmee de muismat tijdens het werk als het ware beschreven wordt.

 

Los van de ergonomische voordelen die dit product de gebruiker biedt – daarin onderscheidt het zich niet spectaculair van andere muisvervangers – is de jury vooral enthousiast over de praktische toepasbaarheid op een normale ondergrond, die er samen met de aantrekkelijke uitvoering voor zorgt dat de Pen Click Mouse een groot publiek zal aanspreken.’

 

De Pen Click Mouse wordt geimporteerd door 3d Tradelink B.V

 

‘Een bureaustoel die zich – na eenmalige instelling van de hoogte – aanpast aan het lichaam van de gebruiker. Dit lost het probleem op dat veel kantoorwerkers tijdens het zitten onvoldoende ondersteund worden door het niet aanpassen van de stoel bij verandering van werkhouding.

 

De jury waardeert met name de dynamische verstelling van de rugleuning bij beweging, en de bij terugleunen naar voren schuivende zitting, waardoor de afstand van ogen en handen tot de werkplek gelijk blijft.’

 

De Grammer Office Manul 6 MFA Catback is verkrijgbaar via Office Design Nederland B.V.

 

Reageer op dit artikel