artikel

PUBLICATIES

Geen categorie

Kent u het nog, het poldermodel?

 

Alles in overleg en goede harmonie met elkaar regelen, en af en toe een oogje dichtknijpen. Terwijl harde hand en rechte lijn inmiddels hoogtij vieren, profiteren de deelnemers aan een groot aantal arboconvenanten van de laatste restjes melk en honing. Om dat te vieren heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het boekje Arboconvenanten, het betere werk uitgegeven.

 

Het boekje staat vol met zogenaamde best practices, verhalen van geslaagde afspraken tussen de verschillende partners in bedrijfstakken.

 

Van de vleesindustrie tot de bouw en van de kinderopvang tot de gehandicaptenzorg.

 

Allemaal branches waar veiliger en gezonder werken vaak ook nog eens economischer en handiger bleek te zijn. Dit boekje is dan ook verplichte kost en een hart onder de riem voor iedereen die betrokken is bij de afsluiting of verlenging van een arboconvenant.

 

Want natuurlijk is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn, maar de komst van de arboconvenanten heeft wel een definitieve omslag in het denken over werk tot stand gebracht.

 

Arboconvenanten, het betere werk Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Directie Arbozorg en Verzuimbeleid ISBN 90-9017797-3

 

Over het maken van de verplichte risico-inventarisatie en evaluatie kun je natuurlijk vuistdikke boeken volschrijven, en dat is ook gebeurd. Maar Daan Speetjes en Walter Zwaard pakken de zaken in ‘RI&E in 100 vragen’ anders aan. Honderd vragen, en de bijbehorende antwoorden, en dan moet het afgelopen zijn. Van kaft tot kaft nog geen 120 pagina’s.

 

Is zo’n boekje leuk? Absoluut.

 

Je komt vragen tegen waarop je het antwoord al weet, maar ook vragen die je niet eens had kunnen bedenken. Zoals vraag 20: geldt de RI&E-verplichting ook voor defensie?

 

Toch blijft na het lezen van honderd vragen en antwoorden een vraag onbeantwoord: voor wie is dit boekje een onmisbaar stukje vakliteratuur? Voor doorgewinterde arbo-specialisten bevat het boekje waarschijnlijk weinig nieuws. De auteurs zelf noemen als doelgroep onder anderen beginnende arbocoordinatoren en p&o-adviseurs. Daar kunnen we ons iets bij voorstellen, hoewel dat lezen dan wel onder toezicht van een ervaren collega moet gebeuren.

 

Want helaas past alle noodzakelijke kennis over de RI&E simpelweg niet in honderd vragen.

 

RI&E in 100 vragen koop je dan ook vooral omdat het een leuk boekje is dat niet moeilijk doet over een moeilijk onderwerp.

 

RI&E in 100 vragen Daan Speetjes, Walter zwaard Kluwer, Alphen aan den Rijn ISBN901300740-6 Prijs: € 25,

 

De titel Gids Bedrijfshulpverlening klinkt als een al decennia verschijnend standaardwerk, maar niets is minder waar. Want de Gids verschijnt dit jaar voor het eerst als vervanging voor de klassieke losbladige uitgave BHV-Totaal.

 

En hoewel de uitgever van dit boek en die van ARBO dezelfde zijn, hopen we toch dat u ons gelooft als we zeggen dat die overstap een verstandige is geweest.

 

In de bijna vijfhonderd pagina’s vindt het Hoofd BHV alles wat hij nodig heeft. Alle toepasselijke wet- en regelgeving, richtlijnen voor het opzetten van een BHV-organisatie en planning van de verschillende BHV-activiteiten.

 

Maar ook het praktische werk en de ‘damage control’ als de zaak uit de hand loopt komen uitgebreid aan de orde.

 

Belangrijkste verbetering ten opzichte van het oude BHV-Totaal is de grotere toegankelijkheid van de informatie en de continuiteit in informatiedichtheid en stijl.

 

Dat maakt de Gids Bedrijfshulpverlening niet alleen inhoudelijk, maar ook in uitvoering en uitstraling tot een onmisbaar standaardwerk voor ieder hoofd BHV.

 

Zonder onhandig gerommel met losbladige aanvullingen.

 

Gids Bedrijfshulpverlening S.M. van der Minne, A. van Soest, A. Zanders Kluwer, Alphen aan den Rijn ISBN901300573-X Prijs: vanaf € 112,—

 

Alle begin is moeilijk, en dan kun je je maar beter door iemand met verstand van zaken op weg laten helpen. Dat geldt zowel voor het breien van je eerste pannenlap, als voor het op poten zetten van de arbo-organisatie van een bedrijf of instelling.

 

En in dat laatste geval kan Arbo- en milieutools de rol van de oude breister op zich nemen.

 

Arbo- en milieutools bestaat uit een boek en een cd, waarvan de kern wordt gevormd door een uitputtende hoeveelheid formulieren, checklists en modelprocedures.

 

Zoiets is handig, en geeft een goed overzicht van wat er allemaal moet gebeuren voor –

 

bijvoorbeeld – het houden van een ‘milieu-audit’ of het inrichten van arbeidsplaatsen. Overigens richt het boek zich niet uitsluitend op de situatie in fabrieken en werkplaatsen, maar is er ook aandacht voor de arbeidsomstandigheden in de kantooromgeving, beeldschermwerk en bijvoorbeeld psychische belasting.

 

In het streven naar compleetheid schiet Arbo- en milieutools overigens op enkele punten zijn doel voorbij. Want om in een arbo-boek veertien pagina’s te vullen met buitengewoon obligate tips voor het houden van vergaderingen en presentaties, daar zit waarschijnlijk niemand op te wachten. Toch is Arbo- en milieutools een vrijwel onmisbaar naslagwerk voor de beginnende arbocoordinator. Handige tips en een ‘goed beginnetje’ voor iedereen die eigenlijk aan een half woord voldoende heeft.

 

Arbo- en milieutools drs. R.H. Hagen et al Kluwer, Alphen aan den Rijn ISBN 90-13003222 Prijs: € 189,— (inclusief cd-rom)

 

Reageer op dit artikel