artikel

Roermechanisme

Geen categorie

Uit het onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt wat er is gebeurd. Volgens het slachtoffer is hem tijdens de inwerkperiode voorgedaan hoe hij het roermechanisme moest reinigen. Eerst diende hij het roermechanisme in de hoogste stand te zetten, daarna moest hij een tank met schoonmaakmiddel eronder rijden. Vervolgens moest hij het mechanisme weer laten zakken en in de laagste draaistand zetten. Daarna kon hij het schoonmaken met een kwast. Om de laatste resten schoonmaakmiddel met een poetsdoek te kunnen verwijderen, moest hij het roermechanisme aan het eind van de schoonmaaksessie al draaiend omhoog zetten.

 

Maar wat ging er nu precies mis? Uit het verhaal van het slachtoffer maakt de Arbeidsinspectie op dat de man weliswaar instructies had gekregen over het reinigen van het mechanisme, maar dat niemand hem had gezegd dat hij het mechanisme stil had moeten zetten tijdens het reinigen. En dus liet de uitzendkracht het roermechanisme draaien toen hij begon aan het verwijderen van de laatste resten schoonmaakmiddel van de stalen plaat. Prompt greep een van de messen hem bij zijn overall en werd hij door het mechanisme meegesleurd. Doordat uiteindelijk de overall stukscheurde, kwam de arm vrij, maar toen was het al te laat. De arm was voorgoed verminkt.

 

Dus ondanks dat er een werkinstructie was gegeven, was het misgegaan. En dat is op zich niet verwonderlijk, want juist door de gegeven werkinstructie werd dit ongeval mogelijk. De uitzendkracht moest werken aan een draaiend roermechanisme. Dat is gevaarlijk, zoals ook uit het voorval blijkt. Niet voor niets schrijft het Arbeidsomstandighedenbesluit voor dat onderhoud, reparatie en reinigingswerkzaamheden aan een arbeidsmiddel slechts mogen worden uitgevoerd als het arbeidsmiddel is uitgeschakeld en druk- of spanningsloos is gemaakt. Als dit niet mogelijk is, moeten doeltreffende maatregelen worden genomen om de werkzaamheden veilig uit te voeren.

 

De Arbeidsinspectie zegde de werkgever een boeterapport aan op basis van artikel 7.5 lid 2 Arbeidsomstandighedenbesluit, het voornoemde wetsartikel. Aansluitend legde het Boetebureau een boete van € 5800,– op.

 

Reageer op dit artikel