artikel

Struikelpartij

Geen categorie

Het ongeval wordt diezelfde avond bij de Arbeidsinspectie gemeld, waardoor het onderzoek door de inspecteur van piket wordt ingesteld. Op de locatie waar het ongeval heeft plaatsgevonden, is niet veel te zien. Het blijft vooralsnog een raadsel waardoor de trambestuurder ten val is gekomen. Bij het horen van de wagenmeester als getuige, vertelt deze dat onlangs aan de wasstraat werkzaamheden hebben plaatsgevonden. Om deze werkzaamheden te kunnen uitvoeren, was er een stellage gebouwd om en over de wasstraat heen. Omwille van de stabiliteit was deze stellage aan de grond vastgezet.

 

De inspecteur gaat terug naar de ongevalslocactie en onderzoekt nauwgezet het gebied waar de stellage heeft gestaan. Hij ziet dat er in de grond boorgaten zitten. Niemand van de aanwezigen in de remise kan antwoord geven op de vraag wat er in de boorgaten heeft gezeten.

 

De volgende ochtend wordt bij het bedrijf dat de werkzaamheden heeft uitgevoerd, navraag gedaan hoe het de stellage heeft verankerd aan de vloer. Het antwoord is helder: in de boorgaten zaten draadeinden die ongeveer 15 centimeter boven de vloer uitstaken. Hiermee waren de poten van de stellage verankerd aan de vloer.

 

De inspecteur gaat opnieuw terug naar de remise met deze nieuwe informatie. Aan de aanwezigen wordt gevraagd of zij willen bevestigen dat alle draadeinden zijn verwijderd aan het einde van de werkzaamheden. Na een pijnlijke stilte wordt deze verbroken met de opmerking dat een draadeind nog was blijven zitten op de plek waar de trambestuurder ten val was gekomen. Om te voorkomen dat er een mogelijke schuldige zou worden aangewezen als veroorzaker van het ongeval, was het draadeinde kort na het ongeval uit de vloer losgewrikt en verwijderd.

 

Uit het onderzoek is gebleken dat tijdens het opruimen na de werkzaamheden een draadeind is blijven zitten, dat de ongelukkige val van de trambestuurder heeft veroorzaakt. Door het achterlaten van het draadeind is een onveilige arbeidsplaats ontstaan, waardoor het ongeval heeft kunnen plaatsvinden. Tegen de werkgever is een ongevallenboeterapport opgemaakt op basis van artikel 3.2 lid 1 van het Arbeidsomstandighedenbesluit. Het Boetebureau legde de werkgever een boete op van 3400 euro.

 

Reageer op dit artikel