artikel

Teken voor leken

Geen categorie

Een website met een homepage en een welcomepage. De laatste geeft informatie over de initiatiefnemers van deze site, de Stichting Samenwerkende Artsen- en Adviesorganisaties in de Gezondheidszorg (SAAG). De homepage is het beginpunt om alle informatie op de site te vinden. Een teek zal velen bekend voorkomen. Ze zitten graag op honden en katten. En mensen. En besmetten ons met de schadelijke bacterie op het moment dat ze ons prikken om bloed op te zuigen. Voor ze bijten gaan ze er eerst even goed voor zitten en ze doen er daarom gelukkig veel langer over dan de mug. Dat geeft ons de tijd om de teek tijdig te verwijderen. Maar dan moet je een teek wel herkennen en weten hoe je haar van je lijf moet weghalen. Het staat allemaal in duidelijke taal beschreven op de site. Je kunt er zelfs een speciale tekentang bestellen die eenvoudig in gebruik is en daarom de ‘Teek it easy’ heet. Het gebruik ervan wordt met foto’s toegelicht. En ben je toch te laat? Dan worden de ziektebeelden van de Ziekte van Lyme uitgebreid uit de doeken gedaan, geillustreerd met (niet altijd even smakelijke) foto’s. Enkele veel gestelde vragen worden in de FAQ behandeld.

 

 

Deze website is bedoeld voor medische professionals in Nederland en biedt hen ‘evidence based’ informatie over Lyme-borreliose. De informatie is uitgebreider dan op de hiervoor genoemde site en richt zich meer op de diagnostiek. De drie opeenvolgende stadia die bij de ontwikkeling van de ziekte voorkomen (en die genezing steeds moeilijker maken), worden beschreven. Deze beschrijving is op medische literatuur gebaseerd. Wanneer er over een diagnose geen consensus bestaat, is dit ook aangegeven. Op de site is een checklist met symptomen beschikbaar. De opsomming van mogelijke symptomen kan de leek erg nerveus maken: ieder kwaaltje dat je bij het ouder worden wel eens hebt gehad, staat er op en kan een symptoom van de Lyme-ziekte zijn. Voor de arts zijn er verder rubrieken met richtlijnen en protocollen voor de diagnose en behandeling van de ziekte. Compilaties van medischwetenschappelijke literatuur zijn aanwezig en er is een overzicht van aanbevolen wetenschappelijke literatuur over neuropsychiatrische aspecten van Lyme-borreliose. Artsen kunnen zich gratis inschrijven voor deelname aan een gesloten discussieforum.

 

 

De schermenlange pagina over Lyme-borreliose maakt onderdeel uit van een website met beschrijvingen van tientallen infectieziekten. Een kort stukje geschiedenis, de verspreiding, de besmetting, het ontstaan en verloop van de ziekte, de diagnostiek en de behandeling, het komt allemaal aan bod. Heel handig is hier een beknopte opsomming van maatregelen die genomen kunnen worden om besmetting te voorkomen. Daarmee kunnen ook andere ziekten worden voorkomen, want de teek kan drager zijn van nog meer ziekten. Ook op deze site is een behandelschema te vinden. Op een aparte webpagina (‘voorlichtingsmateriaal’) kan informatie voor de patient worden gevonden. Helemaal nieuw is het downloadcenter met een toolkit over de Ziekte van Lyme. Hierin zitten onder andere een poster, een folder, een powerpointpresentatie en kleurplaten. En voor op een website banners met de slogan van de campagne: ‘Een teek, pak ‘m beet’.

 

 

Meer websites over dit onderwerp zijn te vinden in de rubriek Biologische agentia, GGO’s in de Webgids Arbeidsomstandigheden (arbo.favos.nl).

 

 

Reageer op dit artikel