artikel

Uitverkoop

Geen categorie

De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in. Uit het getuigenverhoor blijkt dat het slachtoffer ervaring had met werken op hoogte. Eerdere keren had hij ook al de spandoeken aan de gevel opgehangen. Daarbij werkte hij altijd met de vorkheftruck en met het stalen krat,een oud opslagkrat voor papier.

 

Wat was er precies fout gegaan? De vorkheftruckchauffeur vertelde dat hij het krat op de lepels van de heftruck had geschoven. Daarna had hij zijn collega een seintje gegeven om in het krat te klimmen.

 

Vervolgens had hij de man met krat en al opgetild. Bij de laatste bevestigingspunten aangekomen, ging het fout. Plotseling begon het krat te kantelen en viel het van de lepels.

 

Het slachtoffer verklaarde dat hij gewend was op die manier te werken en dat hij nog niet eerder had meegemaakt dat het krat was gaan schuiven. Deze keer was dat wel gebeurd nadat hij een paar passen in het krat had gezet. Daarmee had hij waarschijnlijk het wankele evenwicht verstoord en was het krat omgekukeld.

 

Het slachtoffer was dus vervoerd door een hefwerktuig dat alleen goederen mocht vervoeren. Daarom kreeg de werkgever een boete aangezegd op basis van artikel 7.22 1e lid van het Arbeidsomstandighedenbesluit. Met een hijs- of hefwerktuig dat uitsluitend is bestemd en ingericht voor het ver voer van goederen, mogen immers geen personen worden vervoerd. Het Boetebureau nam de tenlastelegging over en gaf de werkgever een boete van 5400 euro.

 

Reageer op dit artikel