artikel

Val van steiger

Geen categorie

De directie meldt het bedrijfsongeval bij de Arbeidsinspectie. De inspectie bezoekt het verzorgingstehuis voor het ongevalonderzoek. In de aula treft de inspectie de rolsteiger nog net zo aan als op het moment van het ongeval. De glasscherven liggen nog op de vloer. De rolsteiger is 3,50 meter hoog en staat niet op de remmen. Schoren en driehoekstabilisatoren ontbreken eveneens. Op het bordes waar de werknemer vanaf is gevallen ontbreken de leuningen. Alleen de vloerplaat is te zien.

 

Uit het verhoor van de andere betrokken werknemer van de technische dienst blijkt dat de rolsteiger eigenlijk niet zo vaak wordt gebruikt. Hij wordt alleen ingezet als een of meerdere gloeilampen in de aula aan vervanging toe zijn. Het liefst vervangen de medewerkers meerdere gloeilampen tegelijk, omdat ze het opbouwen van de rolsteiger een tijdrovend klusje vinden. De ochtend van het ongeval waren de medewerkers met enige tegenzin aan de bouw van de steiger begonnen, en hadden ze om tijd te winnen een aantal onderdelen weggelaten.

 

De steiger was dus maar deels opgebouwd. De medewerkers hadden de schoren weggelaten en de driehoekstabilisatoren niet aan de rolsteiger bevestigd. Ook hadden ze het leuningwerk op het bordes niet gemonteerd.

 

Maar hoe was het slachtoffer van het bordes gevallen? Het bleek dat de man onderuit was gegaan toen zijn collega de steiger verreed naar de volgende te vervangen gloeilamp. Vermoedelijk stopte hij de rolsteiger daarbij abrupt, waardoor het slachtoffer wankelde en van de rolsteiger viel.

 

Het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval was niet al te complex. De oorzaak was duidelijk: het ongeval had plaatsgevonden omdat de rolsteiger incompleet was opgebouwd – door het ontbreken van het leuningwerk op het werkbordes had de man er gemakkelijk af kunnen vallen – en omdat de rolsteiger was verplaatst terwijl de werknemer er nog op stond.

 

Op basis van de overtredingen maakte de inspectie een boeterapport op. De werkgever kreeg een boete opgelegd van 4500 euro, voor overtreding van artikel 3.16 lid 1 van het Arbeidsomstandighedenbesluit. Hij had het valgevaar moeten voorkomen door doelmatige leuningen op de steiger aan te brengen.

 

Reageer op dit artikel