artikel

Veilige kleding vereist onderhoud

Geen categorie

De aanschaf van kleding vereist nogal wat kennis: van textiel, de toepassing van het artikel, arbo, bescherming en natuurlijk onderhoud. Wat is realistisch; wat is haalbaar; wat is de praktijk? Kleding die aansluit bij gebruikelijke onderhoudsprocedures loopt minder risico van beschadiging en gaat langer mee.

 

Een wasvoorschrift moet in relatie staan tot de bevuiling in de praktijk. Artikelen die moeilijk gewassen kunnen worden, passen niet in omstandigheden die intensief wassen vereisen. Of kleding in de praktijk al dan niet veel onderhoud vergt en of de veiligheidsaspecten na onderhoud kunnen worden gewaarborgd, vereist veel kennis van de ‘waspraktijk’. Hygiene, vuil- en vlekverwijdering, krimp, slijtage en beschadigingen hebben invloed op de veiligheid van een artikel. Er kan een spanningsveld ontstaan tussen een optimaal wasproces (efficiency, milieuvriendelijkheid) en optimale vlekverwijdering.

 

Elk kledingstuk is voorzien van een etiket met een onderhoudsvoorschrift. Maar is het onderhoudsvoorschrift ook bruikbaar? Meestal is een artikel wel voorzien van een etiket conform de ISO-norm, maar de vraag is of dit voorschrift ook getest is en zich in de praktijk heeft bewezen. Geeft het etiket ook aan of het artikel industrieel reinigbaar en afwerkbaar is? Finishen en drogen is ook een belangrijke proces stap.

 

In het gebruik zal een kledingstuk vuil worden. De mate en soort van vervuiling vereist een bepaald minimaal wasproces waar de kleding tegen bestand moet zijn. Beoordeel een etiket dus in relatie met de bevuiling in de praktijk. Daarbij helpt de bijgevoegde documentatie, die voor de aanschafkan worden opgevraagd. Soms schrijft de fabrikant exotische wasprocessen voor die in Nederland niet of nauwelijks worden toegepast of de kosten sterk verhogen. Het is ook belangrijk om de gebruikers op tijd te laten weten hoe ze hun nieuwe kleding moeten onderhouden.

 

Werknemers kunnen allerlei werkzaamheden uitvoeren die verschillende kleding vereist. Belangrijk is om de kleding steeds goed af te stemmen op het werk. Soms wordt niet-zuurbestendige kleding gedragen bij werkzaamheden met zuur. De gaten die hier een gevolg van zijn, komen pas tot uiting na een wasbeurt. Door de verkeerde kleding te gebruiken kan deze zo vuil raken dat ze niet meer goed te reinigen is. De vervuilingsgraad van kleding speelt dus ook een belangrijke rol. Wasserijen kunnen veel, maar ook het reinigen heeft zijn beperkingen. Het is daarom zaak kleding niet te vuil te laten worden en deze op tijd te wassen. Ook vereist kleding met speciale eigenschappen, schoon en vuil, speciale opslagcondities. Regelmatige inspectie op het juiste gebruik is een belangrijke preventiemaatregel, die veel problemen met het onderhoud kan voorkomen of voortijdig kan signaleren.

 

Onderhoud van beschermende kleding is nodig voor de veiligheid van de werknemers. Zo biedt vieze reflectiekleding geen optimale veiligheid meer. Door het onderhoud moeten de veiligheidsaspecten van het artikel- reflecterend, waterafstotend, vlamwerend of antistatisch – zo lang mogelijk behouden blijven. Om dit te kunnen garanderen zijn kwaliteitsafspraken noodzakelijk. Deze moeten meetbaar en praktisch uitvoerbaar zijn. Belangrijk is het maken van afspraken over de benodigde functionele veiligheidsaspecten. Niet alleen ‘het moet waterafstotend zijn’, maar ook een norm en waarde gerelateerd aan het aantal onderhoudsbeurten.

 

Subjectieve begrippen als vuil- en vlekverwijdering kunnen objectief meetbaar worden met gestandaardiseerde bevuilingen als ICM (Industrial Cleaning Monitor), WCM (Work Wear Cleaning Monitor) en MSM (Multi Soil Monitor). Deze meetmethoden, door Cleaning Consultancy Delft (CCD) ontwikkeld, zijn objectief en worden wereldwijd ingezet. De meting geeft aan hoe goed het reinigingsproces werkt, op basis waarvan afspraken gemaakt kunnen worden. Ook hygiene kan worden gemeten, bijvoorbeeld voor ambulancekleding. Voor ziekenhuistoepassing zijn normen vastgelegd, zoals de WIP-richtlijn linnengoed.

 

Een bedrijf dat een professionele wasserij/stomerij inhuurt om bedrijfskleding te reinigen, moet nagaan of deze wel aan hun eisen voldoet. Dit geldt ook bij het zelf uitvoeren van het onderhoud. Onderhoud is meer dan alleen het wassen. Het is naast reiniging een juiste afwerking, veilig transport en goede opslag. Met een geintegreerde benadering en een goede onderlinge samenwerking en afstemming tussen bedrijf en wasserij/stomerij is de veiligheid van kleding pas echt goed te onderhouden.

 

Reageer op dit artikel