artikel

VERLICHTING OP DE WERKPLEK

Geen categorie

‘Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen vermoeide of brandende ogen hebben door verkeerd licht op de werkplek. Daarom heeft de ARBO richtlijnen opgesteld over de lichtsterkte op de werkplek.’ Met deze nietszeggende passage op de openingspagina begint een rondgang op de site over Duolight. Dat is geen tweekoppige lamp, maar een lichtweringssysteem met een transparant en een ondoorzichtig deel binnen een systeem. Omdat het uitzicht niet verloren gaat als de lichtwering wordt dichtgeschoven, moeten werknemers zich prettiger voelen op hun werkplek. Het doorgelaten licht is altijd diffuus en voorkomt scherpe contrasten in de werkruimte en reflectie van licht in beeldschermen. Er zijn vier productlijnen beschikbaar, die op de site uitgebreid aan bod komen. De lange referentielijst moet toekomstige gebruikers overtuigen van de kwaliteit van de systemen. Met de ‘arbo-passages’ zal dat niet lukken. Daarover is namelijk niets te vinden. Men komt niet verder dan ‘uit onderzoek is gebleken dat DuoLight voldoet aan de kwaliteitseisen die de ARBO heeft bepaald.’ Daar moeten we het maar mee doen.

 

Waar:

 

www.duolight.nl

 

Wie:

 

Excellenta

 

Waarover:

 

lichtwering

 

Waarom:

 

beschrijving van transparante lichtwering

 

 

Al sinds 1937 bestaat de NSVV, de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde. De stichting doet onderzoek, stelt normen en richtlijnen op en geeft voorlichting over alles wat met licht en lichttoepassingen te maken heeft. En het mag dan wel een stichting voor verlichtingskunde zijn, iedereen die geinteresseerd is in licht en haar toepassingen kan lid worden. Want verlichting is op een breed terrein toepasbaar en is bovendien belangrijk voor de gezondheid. En licht kan ook hinderen; er kan te veel of juist te weinig van zijn. Op negen vakgebieden heeft de stichting commissies ingesteld om de ontwikkelingen op dat specifieke gebied bij te houden. Soms publiceren de commissies hun aanbevelingen. Deze publicaties kunnen via het secretariaat worden besteld. Voor arboprofessionals zijn vooral de commissies Licht en gezondheid en Binnenverlichting van belang. Maar er zijn ook commissies over bijvoorbeeld lichthinder, daglicht en LED. Ongeveer vier keer per jaar verschijnt er een nieuwsbrief van twee kantjes, waarin beknopte informatie van de verschillende commissies staat. Deze kan van de site worden gedownload. De site is onlangs vernieuwd; hierdoor zijn nog niet alle rubrieken gevuld.

 

Waar:

 

www.nsvv.nl

 

Wie:

 

Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde

 

Waarover:

 

licht en haar toepassingen

 

Waarom:

 

beknopte achtergrondinformatie, interessante publicaties

 

 

Meer weten? Zie Webgids Arbeidsomstandigheden (arbo.favos.nl)

 

 

 

Reageer op dit artikel