artikel

Brandveilig feesten!

Geen categorie

Auteur: Rob Poort

 

 Daarbij ging het ook om de rol die de locale overheden kunnen spelen bij het verbeteren van die ‘uitgankelijkheid’. Een woord dat ik trouwens voor het eerst hoorde en dat de tegenvorm is van toegankelijkheid. Maar dat terzijde. Naast enkele burgemeesters – ik verkeerde in goed gezelschap – was ook de regionale preventieofficier van de brandweer aanwezig. En er werd een aangrijpend filmpje vertoond.

Dit filmpje liet op indringende wijze zien hoe complex het redden uit een pand kan zijn van personen met een lichamelijke of geestelijke handicap. Het was allemaal zeer realistisch nagespeeld en de belangrijkste les eruit was dat ‘oefenen’ het sleutelwoord is. In dit geval ging het om de brandweer. Maar voor BHV’ers – die tenslotte de eerste lijn zijn bij een calamiteit – is het zeker net zo nuttig om daarop te oefenen.

In het filmpje zag je ook dat een preventiemedewerker bij een visueel gehandicapte op bezoek ging. De man gaf allerlei goede en goedbedoelde adviezen, zoals het letten op orde en netheid, het vrijhouden van vluchtwegen en het installeren van rookmelders. Hij adviseerde ook om de huiskamergordijnen met een brandvertragend middel te impregneren. Omdat dergelijke middelen slechts een beperkte tijd werkzaam zijn, lijkt het mij beter om de gordijnen weg te gooien en te vervangen door gordijnen gemaakt van een op zich brandvertragende stof.

Op de leestafel lagen ook veel nuttige folders over brandpreventie. Zo ook de folder met de titel: ‘Feestversiering? Het kan en moet veilig’. Zoals de titel al aangaf, geeft de folder tips voor het brandveilig feestvieren. Ook op een feest kan een ongeluk in een klein hoekje zitten en daarom is het nodig om kritisch te kijken naar de brandveiligheid. De versieringen, de vluchtroutes, het aantal feestgangers: allemaal factoren om rekening mee te houden. De folder geeft daarvoor een aantal prima tips. U kunt dat zelf bekijken op www.brandweer.nl met als trefwoord ‘feestversiering’.

Tegelijkertijd staat in de krant dat veel cafes de asbakken weer op de bar zetten en daarmee het rookverbod aan hun welbekende laars lappen. Ik hoop dat de cafebazen die deze burgerlijke ongehoorzaamheid tentoonspreiden, de tips over feestversiering wel ter harte nemen. Op een nieuw Volendam zit niemand te wachten!

 

Rob Poort is jurist en veiligheidsA­kundige bij Bureau Poort.

Reageren? www.bureaupoort.nl 

 

 

Reageer op dit artikel