artikel

Toelboksen

Geen categorie

Auteur: Joris

 

Zelf mag ik graag een stukje vuurwerk afsteken en mis dus wel wat onderdelen. Ik klaag er niet over, want het hoort erbij. Mijn dochtertje van acht mist inmiddels ook twee vingers. Daar waren wij maar wat trots op. Haar eerste vuurwerkverminking! De andere kinderen op school zijn nu dan ook ontzettend jaloers. Nog mooier was zo’n piratenlap voor een oog geweest, of een houten poot. Daar zijn ze gek op, die kinderen. Live dangerously, zeg ik altijd maar.Een echte kerel moet wel wat littekens hebben. Mijn psychiater noemt het een vorm van automutilatie, maar dat is onzin. Op mijn auto ben ik juist heel zuinig.

 

Op mijn werk kan dat allemaal niet. Mijn baas is zo’n softe arbosukkel. Alles vindt hij gevaarlijk en van bloederige ongevallen moet hij niets hebben. In het bedrijf mogen wij dan ook niets laten ontploffen, dat is tegen de regels. Ik liep altijd op van die puntlaarzen, lekker stoer. Je zou mijn schoenen tegenwoordig eens moeten zien. Ik lijk Pipo de clown wel met die belachelijke veiligheidsschoenen, met van die bolle neuzen.

 

Vroeger hielden de jongens en ik altijd alle ongevallen bij. Een kratje bier voor de afdeling met de hoogste score. Nu houdt onze baas de ongevallen bij, en denk maar niet dat er nog een biertje inzit. Drinken op het werk vindt ‘ie niks. En dat mooie bord met ongevallenscores dat bij de poort hangt, dat willen ze het liefst op nul houden. Ik zeg: dan kun je net zo goed niks bijhouden. Laatst hadden we een toelboksmieting. Ha, leuk denk ik nog, een leuk partijtje rammen is altijd goed voor een paar beschadigde hersencellen. Maar nee hoor, meer gezeur over veiligheid. Nee mensen, zo gaat de lol eraf.

 

In mijn vrije tijd klus ik nog een beetje bij. In de bouw doen we dat allemaal. En u denkt toch niet dat ik op zaterdagmiddag bij het klussen met zo’n helm op ga lopen, of gevaarlijke situaties ga noteren? Laatst moest ik nog een verbouwinkje doen bij mijn baas. Ik vraag nog aan hem of we niet eerst een rondje moesten toelboksen, maar dat hoefde niet zo nodig. Nu moest ‘ie zelf per uur betalen en ziekteverzuim, daar deed hij niet aan.

Maar maandag gaat alles weer volgens de regels.

Gelukkig is er nog de crisis. Is het tenminste weer money first, safety last.

Reageer op dit artikel