artikel

Verzuim is een keuze

Geen categorie

Auteur: Vincent Vrooland

 

Zijn gesprekspartner deed zijn best met het gebruikelijke liedje: maar er is toch wit, grijs en zwart verzuim? – Wit, grijs en zwart?, laaide de man op, terwijl zijn hoofd knalrood werd. Als je echt ziek bent, ben je vaak zo bleek als een doek. Dat klopt, maar niemand wordt ooit grijs. En als je zwart wordt, ben je allang niet ziek meer, dan kan niemand je meer helpen!
Maar niet elke ziekte of elke klacht hoeft te leiden tot verzuim, probeerde de ander weer. Er is vaak een keuze, bijvoorbeeld als je kijkt naar wat nog wel kan en niet blijft hangen in wat niet kan. Leidinggevenden moeten in gesprek gaan over de mogelijke keuzes. En dat betekent vaak dat iemand toch kan komen werken.

Dus ‘verzuim is een keuze’ betekent dat je gewoon kan komen werken? – Meestal wel ja.
Maar wat is dan die keuze? Je hebt een keuze of je hebt hem niet. Dus als het de bedoeling is dat je kiest voor werk, dan is dat geen keuze. En wie maakt die keuze eigenlijk? – Nou, de werknemer…
Dus de werknemer heeft de keuze om geen keuze te maken en moet gewoon naar zijn werk? – Nou ja, het is de taak van een leidinggevende om hem die keuze te laten maken. Dus is het niet de keuze van de werknemer, maar van de leidinggevende? – Ja, eigenlijk wel ja.

Maar welke keuze heeft de leidinggevende dan? – Die heeft geen keuze, die moet de werknemer laten kiezen. Dus de een heeft geen keuze dan de ander ook geen keuze te laten. Waarom is verzuim dan een keuze, als er door niemand wat te kiezen valt?

 

Het gaat om iemands inzet en gedrag, probeerde de collega het over een andere boeg te gooien, niet het probleem is het probleem, maar hoe je er mee omgaat. – ‘Verzuim is een keuze’ betekent dus gewoon dat je naar je werk moet als dat kan. En als dat nou eens niet kan? Als iemand zich bewonderenswaardig – de spot droop af van de toon waarop hij dat uitsprak – inzet, maar gewoon te ziek is om te werken? Tja, dan is er geen keuze…- En wat gebeurt er dan?
Nou, goed contact houden met elkaar doet wonderen…- En dan beginnen de wonderen?, wond de man met het rode hoofd zich weer op, is dat beleid of gewoon onzin? Als iemand niet te ziek is om te werken heeft hij geen keuze, en als het probleem te groot is om te werken gebeurt er niets omdat er geen keuzes meer zijn.

 

Wat ik begrijp is dat ‘verzuim is een keuze’ betekent dat de keuze wordt gemaakt om niet de problemen aan te pakken, maar de mensen die problemen hebben. Eigenlijk bedoel je dat ‘verzuim is een keuze’ de leiding afleidt van de keus om echte problemen ook daadwerkelijk aan te pakken…?
Kijk, daar zijn we waar we wezen willen, lachte het rode hoofd. Waarmee zullen we beginnen?
Wonderen? Is dat beleid of gewoon onzin?

 

Vincent Vrooland is freelance publicist

vrooland@xs4all.nl

 

Reageer op dit artikel