artikel

Verhoogd kankerrisico bij labmedewerkers

Geen categorie

Natuurwetenschappers Marijke Scholten en Frans Roza van de Open Universiteit ontvangen zaterdag een prijs van de universiteit voor hun onderzoek naar dit onderwerp. De twee stelden vast dat het stipt naleven van veiligheidsvoorschriften en een adequate opleiding voor laboranten van het grootste belang is. Zij pleiten voor vervolgonderzoek naar kanker in de weke delen van het lichaam van labmedewerkers, want ook daarvoor zou een verhoogd risico kunnen bestaan.

 

Scholten vergeleek bij het Nederlands Kanker Instituut NKI in Amsterdam de gegevens van laboratoriummedewerkers met die van mensen uit andere beroepen. Roza vergeleek de cijfers met die van de hele Nederlandse bevolking. Labmedewerkers bleken inderdaad vaker tumoren in het bloedvormend weefsel op te lopen.

Reageer op dit artikel