artikel

Giframp Bhopal herdacht

Geen categorie

In de nacht van 2 op 3 december 1984 kwam daar een grote gifwolk vrij uit de bestrijdingsmiddelenfabriek van de Amerikaanse firma Union Carbide.

De gebeurtenis wordt beschouwd als de grootste industriele ramp uit de geschiedenis. Duizenden mensen in een sloppenwijk kwamen om het leven en tienduizenden werden ziek. Van hen stierven er later nog eens duizenden aan de gevolgen van de blootstelling aan het gifgas.

Niemand veroordeeld

Voor de ramp is nooit iemand veroordeeld. Een groot deel van het beloofde smartengeld werd nooit uitgekeerd. Aktiegroepen hebben de herdenking aangegrepen om te eisen dat de verantwoordelijken alsnog voor de rechter worden gebracht.

 

Vergiftigd drinkwater
Er wonen zo’n 25.000 mensen in krotten in de omgeving van het zwaar vervuilde fabrieksterrein. In het verleden dumpte de fabriek duizenden tonnen giftig afval op het terrein. De rommel is nooit opgeruimd. De bewoners zeggen dat er nog altijd gif uit de fabriek in het grondwater zit en dat er nog steeds mensen ziek worden.

De Indiase overheid heeft beloofd voor schoon drinkwater te zorgen. Maar volgens de bewoners wordt dat maar mondjesmaat geleverd. 

 

Zie ook: Ir. Chris Pietersen, ‘De twee grootste industriele rampen, 25 jaar later’

Reageer op dit artikel