artikel

Hartkwalen voorkomen door scan

Gezond werken

Wist u dat de conditie van de halsslagaderen een goede voorspeller vormt van hart- en vaatziekten? De medewerkers van metaalbedrijf ODS weten het nu in ieder geval wel. Sterker nog: velen van hen hebben hun levensstijl drastisch aangepast na een scan van die halsslagaderen.

Metaalbedrijf ODS uit Barendrecht zag zijn personeelsbestand de laatste jaren sterk vergrijzen. En dat brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Reden voor het bedrijf om de gezondheid van medewerkers preventief te onderzoeken.
ODS nam daarvoor Heilbron Amsterdam/Vitide in de arm. Dit bedrijf biedt de zogenoemde CIMT+P-scan aan. Deze scan bestaat uit een scan van de halsslagaderen, gecombineerd met een vragenlijst en een onderzoek van bloedwaarden. Het gehele onderzoek duurt slechts tien minuten, en binnen tien dagen krijgen deelnemers de uitslag. De uitslag loopt van A (alles in orde) tot en met E (groot risico op een infarct). Motivational interviews
Resultaten van het onderzoek waren voor sommige medewerkers confronterend. Velen besloten het roer drastisch om te gooien. Meer bewegen, gezonder eten, minder drinken. Een belangrijke kracht van deze methode zit volgens Ruud Braams, directeur van Heilbron Amsterdam/Vitide, in de motivational interviews. Dat zijn gesprekken waarin de bedrijfsarts met medewerkers bepreekt hoe de medewerker zijn gezondheidsrisico’s kan verkleinen.

Onderzoek
Aan het project werd een wetenschappelijk onderzoek gekoppeld. Het PMO werd drie keer uitgevoerd; in 2008, 2009 en 2011. Zo’n tien medewerkers deed alle drie de keren mee. Wat bleek? Deze medewerkers adopteerden in die jaren een veel gezonder levensstijl. En dit was terug te zien op de foto’s van de aderen. Het aantal mensen met zachte plaques was duidelijk afgenomen. En de vaatwanden waren aanzienlijk dunner.

Bron: Arbo>>, januari/februari 2012
Auteur: Peter Passenier

 

Week van het Werkvermogen

 

Afbeelding

Het is deze week de ‘Week van het Werkvermogen’. Tijdens deze week wordt extra aandacht geschonken aan duurzame inzetbaarheid van werknemers.

Bezoek het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid voor interessante lezingen en workshops over ‘langer, gezonder en anders werken’.

Reageer op dit artikel