artikel

Overgewicht te lijf

Gezond werken

Het coverartikel van het aprilnummer van vakblad Arbo biedt inzicht in mogelijk beleid om gewichtsproblemen te bestrijden.

Overgewicht en obesitas kosten het bedrijfsleven veel geld. In 2008 had ruim 43 procent van de werknemers overgewicht, maar slechts 14 procent van de werkgevers voerde hier actief beleid op. Onverstandig, want overgewicht kost zo’n 2 miljard euro per jaar door ziekteverzuim en productiviteitsverlies.

Een interventie heeft pas kans van slagen wanneer deze is afgestemd op het gedrag van werknemers en de behoefte van de werkgever. Daarvoor kunnen verschillende screeningsinstrumenten worden ingezet. Werkgevers blijken graag inspraak te willen hebben in de interventiemethode. Ook moet de interventie laagdrempelig zijn.

Taboe
Er rust vaak nog een taboe op het aanspreken van medewerkers op een ongezonde levensstijl. Toch willen werkgevers dit graag bespreekbaar maken. Uit onderzoek onder leidinggevenden, werknemers, dietisten en bedrijfsartsen is gebleken dat alle groepen het belangrijk vinden dat leidinggevenden werknemers aanspreken op hun levensstijl indien dat nodig is. Ook voor huisartsen is hiervoor een rol weggelegd, hoewel blijkt dat huisartsen zelden patienten ongevraagd advies geven over overgewicht.

Fysiek en geestelijk welbevinden
Naast obesitas en overgewicht is aandacht voor de balans tussen werk en prive minstens zo belangrijk. Volgens dietist en voedingsdeskundige Silke van Dijk, auteur van het artikel, gaat het  om het totale fysieke en geestelijk welbevinden.

 

Langer, gezonder en anders werken

 

AfbeeldingZet 12 juni 2012 in uw agenda voor het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid. Na deze dag, met 10 breakout sessies, bent u voorbereid op de veranderende arbeidsmarkt. U leert hierop anticiperen en flexibel en succesvol te zijn.
 

Meer informatie

Reageer op dit artikel