artikel

‘Ontslagbescherming is meest vernederende wat er is’

Gezond werken

We willen niet inzetbaar zijn, maar productief en relevant. Ontslagbescherming is daarom mensonterend.

Jeroen Busscher, filosoof en managementauteur, over de kracht van het individu, ongewenste betutteling en de (on)zin van angst voor verandering.

Negatieve bijklank

Werknemers moeten vooral zelf zorgen dat ze inzetbaar zijn. Maar inzetbaar zijn heeft een negatieve bijklank, stelt Busscher. “Inzetten,dat doen anderen met jou. Mensen willen productief en relevant zijn.” Volgens de auteur van het boek ‘Onbeperkt houdbaar’ hebben managers er belang bij de talenten van hun medewerkers te ontplooien. In het belang van de werknemer, maar ook uit welbegrepen eigenbelang. Als mensen blijven doen wat ze altijd al hebben gedaan wordt je bedrijf overbodig.

In de contramine

Tachtig procent van de managementaandacht gaat naar de twintig procent minst productieven. Die wil je op weg helpen, maar het houdt een keer op wanneer ze in de contramine blijven. Dat is jammer en pijnlijk, want uiteindelijk belanden ze in de demotie zonder status en zingeving. Daarom is het des te dramatischer dat we zo’n streng ontslagbeleid hebben. Mensen blijven cynisch zitten, maar mogen niet ontslagen worden. Dat is eigenlijk mensonterend, vindt Busscher.

Reageer op dit artikel