artikel

Maatje XL geen boost voor baan

Gezond werken

Een vrouw met obesitas (BMI 32,5) solliciteert bij Boost Group B.V. naar de functie van promotiemedewerker. Boost Group verzorgt marketingactiviteiten voor A-merkfabrikanten bij onder meer supermarkten.

Maatje XL geen boost voor baan

Boost Group wijst de vrouw af omdat zij kledingmaat XL heeft en het bedrijf alleen kledingsets in de maten M en L beschikbaar heeft.

Kledingset XL

De vrouw heeft voorgesteld een kledingset in maat XL te maken of een herenshirt te dragen. Maar volgens Boost Group is het beschikbaar stellen van een kledingset in één maat erg duur. Ook het dragen van een herenshirt is geen optie. De vrouw dient een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens (voorheen het College gelijke behandeling).

Indirect onderscheid

Het College stelt vast dat de obesitas van de vrouw een chronische ziekte is in de zin van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGBH/CZ). Verder staat vast dat zij is afgewezen vanwege haar kledingmaat, die het gevolg is van haar obesitas. Dat Boost Group alleen de meest gangbare kledingmaten (M en L) beschikbaar stelt, treft de vrouw bijzonder in vergelijking met andere mensen vanwege haar chronische ziekte. Daarom is sprake van indirect onderscheid.

Goede reden

Volgens het College is er echter een goede reden voor dit indirecte onderscheid. Door uitsluitend twee kledingmaten beschikbaar te stellen, kan Boost Group een betaalbaar product aanbieden en haar positie op de concurrerende markt behouden. Een verandering in de bedrijfsvoering zou leiden tot onevenredig hoge kosten. Het dragen van een herenshirt is geen passend alternatief.

Belang

In dit geval weegt het belang van Boost Group voor kostenbeheersing zwaarder dan het belang van de vrouw om te worden aangenomen als promotiemedewerker. Vooral omdat Boost Group aan de vrouw een vergelijkbare functie heeft aangeboden waarin zij kleding in haar eigen maat kan dragen. Het College komt tot het slotoordeel dat Boost Group geen verboden onderscheid heeft gemaakt jegens de vrouw op grond van handicap of chronische ziekte bij de afwijzing voor de functie junior promotiemedewerker.

Bron: College voor de Rechten van de Mens, 26 februari 2015, oordeel 2015-18
Auteur: Rob Poort | Bureaupoort.nl

 

> Bijblijven op het gebied van jurisprudentie? Kom naar de Arbo Wetgeving & Actualiteitendag op 12 november.

Reageer op dit artikel