artikel

De nieuwste trends in werkplekken

Gezond werken

Wat zijn de nieuwste trends in werkplekken? Welke omgeving maakt de werknemer het meest productief of houdt hem het best gezond?

De nieuwste trends in werkplekken

De werkplek van Peter Vink, hoogleraar Environmental Ergonomics aan de faculteit Industrial Design van de TU Delft, is in orde, maar sober. De nieuwe foefjes staan in het laboratorium.

Alles begint met plezier in je werk

Het echte geheim van de smid zit hem altijd nog in plezier in je werk, zegt Vink, de ‘hoogleraar werkplekken’ himself. “Ik ga elke dag met zoveel plezier naar mijn werk. Het is een voorrecht om dit te doen. In opdracht van grote fabrikanten experimenteren we met simpele materialen. Soms lukt het, soms niet, maar we zijn elke dag bezig met vernieuwingen.”

De smartphone- en/of tabletstoelsmart phone chair

Een van de laatste ontwikkelingen is een ‘smartphone- en/of tabletstoel’ (zie foto). De gebruiker zit iets achterover geheld, met twee extra brede armleuningen die taps toelopen. Appen of typen wordt zo een stuk makkelijker. Het meubel wordt binnenkort in productie genomen.

De autostoel voor een ideale rijhouding

Voor BMW ontwikkelde de TU een systeem dat via sensoren de ideale rijhouding bepaalt, vastlegt en bij instap aanpast aan de chauffeur. Maar de gebruikersgroep keek helemaal niet blij. Wat scheelde eraan? “De houding was optimaal. Totdat we erachter kwamen dat mensen altijd in control willen zijn. Een knop in de auto deed wonderen. De bestuurder moet nu de knop ‘ideale houding’ indrukken. Zo blijft hij zelf de baas.”

We kwamen erachter dat mensen altijd ‘in control’ willen zijn

De perfect zittende bureaustoel

Naast de smart textiles zijn er ook bureaustoelen met sensoren die het fysieke welbevinden meten. “We meten onder meer de lichaamstemperatuur en de hartslag. Aan de temperatuur van het puntje van de neus meet je of iemand gestrest is of juist ontspannen. Of productief en/of creatief. En in welke houding en op welk tijdstip. Ook meten we voor iedereen de ideale werkhouding: kaarsrecht of juist een beetje hellend achterover. Maar ook hier geldt: niets is verplicht, de mens is in control.”

Afwisseling is het toverwoord

Wat te kiezen in tijden van het stabureau, het fietsbureau en het staand vergaderen? Het zit ‘m in de juiste mix. Als mensen maar bewegen. “Google is een mooi voorbeeld. Niet alleen omdat ze de omgeving zo inrichten dat je wel móet bewegen. Google gaat nog een stap verder en biedt diverse koffiesoorten op verschillende plekken in het gebouw aan. Dus voor de cappuccino moet je net wat verder lopen. Dat bevordert de beweging, maar ook de onderlinge communicatie.

Voor de cappuccino moet je bij Google net wat verder lopen

Internet of things

Ook voor de tegenovergestelde trend, tijd- en plaatsongebonden werken, zijn inmiddels faciliteiten beschikbaar voor de werkplek. De techniek schrijdt, of liever rent, voort. Daar doet het fenomeen internet of things zijn opwachting. Wie zijn werkplek wil reserveren of wil kijken of een plek vrij is, logt in en checkt het via een app of site. De werkplek heeft de meest optimale werkhouding opgeslagen en stelt bij aankomst de vereiste maten in.

Flexibele gebouwen, flexibel meubilair

Er is de komende jaren meer behoefte aan flexibel te gebruiken gebouwen met dito meubilair. Daar hoort ook een ander gebruik van vergaderruimten bij. Met dankzij wifi en bluetooth nog meer mogelijkheden voor geïntegreerd overleg – op afstand en fysiek in dezelfde ruimte – maar als het aan Vink ligt ook met een andere opstelling. “Die bekende carré-opstelling is de slechtste voor overleg: je ziet elkaar onvoldoende en daarmee neemt de betrokkenheid bij het onderwerp af.”

 

> Dit is een korte samenvatting van het artikel ‘Afwisseling als toverwoord’ van Ton Bennink. Lees het volledige artikel in Vakblad Arbo 9-2016.

> TIP: Het boek ‘Aangetoonde effecten van het kantoorinterieur’ van prof. dr. Peter Vink beschrijft op wetenschappelijk onderzoek gestoelde effecten van de kantooromgeving. De talloze voorbeelden van die bewezen effecten maken het tot de bijbel van de werkplekinrichting.

Reageer op dit artikel