blog

Thuiswerkplek

Gezond werken

Opeens kwam het de wereld in: de gedachte dat je heus niet alles op kantoor hoeft te doen, maar dat veel communicatief en administratief werk ook thuis kan. Scheelt files, scheelt reistijd en scheelt kantoorruimte. Bazen moeten dan wel anders omgaan met hun medewerkers: prestaties zijn belangrijker dan de uitdraai van een prikklok en productie hoeft niet alleen geleverd te worden tussen negen en vijf. Natuurlijk zijn er functies waarvoor je nog steeds op de zaak moet zijn. College geven bijvoorbeeld, of portier zijn. En wat dacht je van laboratoriumwerk? Maar zelfs bij baliewerk zou je misschien ooit een beeldscherm met webcam kunnen neerzetten in plaats van een levend mens. Om eerlijk te zijn, ik ken plekken waar dat nu al nauwelijks verschil zou maken …

Thuiswerkplek

 

Wat de werkplek betreft: het werken op kantoor wordt meer vergaderen, contact met collega’s en een beetje beeldschermwerk. Reden genoeg om de vaste werkplekken van nu te vervangen door een kleiner aantal flexplekken, wat een enorme besparing kan opleveren aan dure vierkante meters. Voorwaarden zijn natuurlijk perfecte ICT en goede thuiswerkomstandigheden. Wat dat laatste betreft ben ik met mijzelf maar eens een spelletje aangegaan. Stel dat ik, als arbodeskundige, de thuiswerkplek van mijzelf zou moeten onderzoeken. Hoe zou dat uitpakken?

 

Ik: Goedemiddag, arbocontrole. Mag ik uw werkplek inspecteren alstublieft?

Mijzelf: Natuurlijk, komt u binnen. Nee, u hoeft zich niet te legitimeren, ik ken mijzelf immers!

Ik: Leuk huisje, is dit uw werkkamer?

Mijzelf: Ja, kijkt u gerust rond!

Ik: Wel een beetje rommelig, al dat papier op de grond. En uw bureaublad ligt ook nogal vol!

Mijzelf: Tja, ik was net wat stukken aan het sorteren. Morgen is het opgeruimd. Hoop ik.

Ik: Ja, ja. Wat meer orde is belangrijk voor u. Ik zie tevens dat u geen verstelbaar bureau hebt.

Mijzelf: Zeg toch ‘jij’, we kennen elkaar toch al heel lang? En wat dat bureau betreft: als het voor mij op de goede hoogte staat, dan maakt dat toch niets uit?

Ik: En uw stoel, het is weliswaar een verstelbare bureaustoel met gasveer, maar hij voldoet echt niet aan NEN 1335!

Mijzelf: Hij zit anders prima en ik hoef helemaal geen verschuifbare zitting en meebewegende rugleuning!

Ik: Toch onvoldoende meneertje en trouwens, de beeldschermopstelling is ook maar zozo. En wat doet die hometrainer midden in uw kamer? Hierdoor is het bruikbare oppervlak voor bureaukamerdoeleinden veel te klein! Zie ik daar resten van voedsel en drank? U dient de maaltijden op een andere, daartoe ingerichte locatie te nuttigen! Heeft u eigenlijk wel een naar sekse gescheiden toiletgroep? Hoe vaak wordt hier schoongemaakt? Ik zie stof en zwaar aangehecht vuil! Wilt u opzij gaan, ik moet even de verlichtingssterkte meten …

 

Kortom, het gedachtenexperiment eindigde in een enorme heibel tussen mijn twee gespleten persoonlijkheden, die er uiteindelijk toe leidde dat ik mijzelf in wilde drift het huis uit heb gezet. O nee, andersom natuurlijk.

 

Kortom: er zal een hoop geregeld moeten worden rond HNW en niet in de laatste plaats de thuiswerkplek.

 

Arthur Mac Gillavry is als medewerker verbonden aan de TU Delft. Daarnaast schrijft hij freelance voor verschillende publicaties van Kluwer.

Reageer op dit artikel