blog

Gek op stress – maar niet altijd

Gezond werken

Ik ben groot fan van stress. Ik ben er grootverbruiker van, schrijf er stukjes over en geef er trainingen in.

Gek op stress – maar niet altijd

Recentelijk schreef ik er samen met Suzan Kuijsten zelfs een boek over: Gek op stress – maar niet altijd.

Misschien verbaast dit u. Meestal praten we namelijk negatief over stress. Laatst nog kopte de Telegraaf dat de westerse wereld aan de vooravond van een crisis staat –door stress.

Waarom heeft stress zo’n slechte naam?

Waarom heeft stress eigenlijk zo’n slechte naam? Veel mensen denken dat stress vooral te maken heeft met de incidentele vecht- of vluchtreactie. Die zou zijn ontstaan in ‘de oertijd’, zodat we op de savanne konden overleven als we oog in oog stonden met een sabeltandtijger. Klopt. Maar dat is slechts een klein stukje van het verhaal.

We hebben namelijk een prachtig en ingenieus stresssysteem waar we voortdurend gebruik van maken. En dat geldt niet alleen voor ons mensen, maar voor alles wat leeft: voor bacteriën, voor planten en dieren. Een belangrijke functie daarvan is ervoor te zorgen dat we steeds de juiste hoeveelheid energie tot onze beschikking hebben.

Hoe actiever we zijn, hoe meer stresshormonen er in ons bloed zitten. En let op: dat geldt ook voor mentale inspanningen. Daar komt geen bedreiging aan te pas, laat staan een sabeltandtijger.

> LEES OOK: Mentale veerkracht trainen doe je zo

Een stressloos leven najagen? Geen goed idee

Een stressloos leven najagen is echt een superslecht idee. Zonder stress zou het namelijk onmogelijk zijn even een sprintje te trekken. Zouden we geen focus hebben, of concentratie. Zouden we alles vergeten. Zonder stress zouden we ons bed niet meer uitkomen.

Want stress is net als onze hartslag: we kunnen niet zonder.

> LEES OOK: Van stress naar zen in 9 stappen

Van stress op zich worden we niet ziek

Van stress op zichzelf worden we dus niet ziek. Wat is dan het probleem? We staan te vaak in de actieve modus (lees: stressmodus). Dat houdt automatisch in dat we te weinig in de herstelmodus staan.

We gebruiken ons stresssysteem als een all you can eat-service van ons lijf en vergeten dat daar ook kosten aan verbonden zijn. Want reserves moeten worden aangevuld, reparatiewerkzaamheden uitgevoerd. Dat gebeurt tijdens periodes van rust, maar daar ontbreekt het aan.

> LEES OOK: Op jacht naar het knuffelhormoon

Het is niet de stress die klachten veroorzaakt

Op het werk moeten we bevlogen en efficiënt zijn, waardoor we systematisch alle rustpunten uit de werkdag slopen. Na het werk zorgen we voor onze kinderen en ouders, rennen we naar de sportschool voor een fantastisch lichaam en profileren we ons als ‘winners’ op social media.

> LEES OOK: Werkstress? Neem een hippe kantoorvis

Maar vergeet niet: het is niet de stress die klachten veroorzaakt. Stress zorgt er juist voor dat we zo goed functioneren, zelfs als we moe zijn. Waar we massaal aan lijden is een gebrek aan herstel.

Carolien Hamming | Directeur CSR Centrum en co-auteur boek ‘Gek op Stress – maar niet altijd’

 

> TIP: Carolien Hamming is keynotespreker op het congres Sterk op het Werk

PSA in 4 praktijkvoorbeelden

Reageer op dit artikel