nieuws

Hoezo te weinig beweging?

Gezond werken

We zitten te veel en bewegen te weinig. Op weg naar het werk en op het werk zelf. Gelukkig zijn er ook werknemers die het anders aanpakken.

Hoezo te weinig beweging?

Sedentair gedrag, oftewel (te) lang zitten, dreigt een nieuw arbeidsrisico te worden. In de auto of trein naar het werk, achter het beeldscherm, in de vergadering. Langer dan een half uur zitten blijkt niet gezond. Vaker tussendoor opstaan en even lopen, houdt de spieren soepel en de bloedcirculatie aan de gang. Toch zijn er ook werkende mensen die ruim voldoende beweging krijgen.

Gezond bezig?

Neem de Amerikaan die elke dag 34 kilometer naar zijn werk loopt. En dat al meer dan tien jaar. Weliswaar doet James Robertson dat niet om gezond bezig te zijn. De stad Detroit heeft de bus naar de fabriek waar hij aan de lopende band werkt, wegbezuinigd. Geld voor een auto heeft hij niet. Aan lichaamsbeweging geen gebrek, maar Robertson heeft wel een ander probleem. Met twee wandelingen van elk zes uur en een dienst van acht uur, blijven er maar twee uur over om te slapen. En was gebrek aan slaap niet hard op weg om onze nieuwe stille sloper te worden? (Bron: Detroit Free Press)

Geen file

Dan is er nog de Vlaamse beroepsmilitair die elke dag 144 km naar zijn werk fietst. Alles beter dan in de file staan, vindt Peter Van der Haegen. Elke ochtend fietst hij 72 kilometer naar en van zijn werk in het militair hospitaal in Brussel. Om daar rond kwart voor zeven te zijn, staat hij elke ochtend om vier uur op. In de winter verruilt hij zijn fiets tijdelijk voor de trein, maar zodra de temperatuur boven de zes graden komt, pakt hij weer de fiets. (Bron: Het Belang van Limburg).

> TIP: Meer lezen over werken onder winterse omstandigheden? Download de whitepaper Werken in de winter.

Reageer op dit artikel