nieuws

Gestrest door mest?

Gezond werken

Wonen en werken op het platteland gezond? Toch niet altijd, blijkt uit een recente studie van onderzoeksinstituut Nivel en instituut IRAS van de Universiteit Utrecht.

Gestrest door mest?

Alle smog in de grotere steden ten spijt, blijkt wonen en werken in een rurale omgeving niet het toppunt van gezond. Mensen dichtbij boerderijen met stallen waarin veel kippen, varkens en koeien huizen, hebben vaker gezondheidsklachten. Zo blijkt uit het onderzoek, waarvoor 753 mensen een vragenlijst beantwoordden.

Klacht

Door de stankoverlast geven mensen aan vaker te hoesten en verkouden te zijn. Andere veel gehoorde klachten zijn duizeligheid, maagpijn, buikpijn en obstipatie. Misschien wekken deze klachten nog geen grote verbazing. Want “met de geur van mest kunnen irriterende stoffen in de omgeving worden verspreid”, aldus de onderzoekers.

Stress

Verrassender is wellicht dat mensen in de buurt van agrarische bedrijven met veel vee ook vaker kampen met klachten door chronische stress. Zo komen slapeloosheid, angst en depressie vaker voor bij mensen die regelmatig in de stank van mest zitten. De onderzoekers concluderen dat “regelmatige stankoverlast kan leiden tot chronische stress”.

Onderzoek

Mensen boven de veertig, immigranten en mensen met een hogere opleiding ervaren meer dan anderen overlast van stank door de veelvoud aan vee binnen een halve kilometer afstand van hun woning. Opmerkelijk daarbij: mensen die meer stankoverlast ervaren, hebben het idee dichter bij de veehouderijbedrijven te wonen dan werkelijk het geval is.

Bron: NIVEL

Reageer op dit artikel