nieuws

Manipuleren of bewust beïnvloeden?

Gezond werken

Iedere gesprekspartner beïnvloedt de ander. We hebben het alleen niet altijd door. Beïnvloed bewust door een goede timing en een slimme aanpak.

Manipuleren of bewust beïnvloeden?

“Ook al doe je niets, dan nog beïnvloedt je je gesprekspartner”, zegt Harry Hartmann, trainer en adviseur in de medezeggenschap. “Als arboprofessional moet je daar professioneel mee omgaan. Als je je ervan bewust bent dat je elkaar altijd beïnvloedt, kun je veel prettiger met elkaar overweg.”

Beïnvloeden

Bewust beïnvloeden is volgens Hartmann zeker niet hetzelfde als je gesprekspartner manipuleren om jouw standpunten door te drukken. “Manipulatie is niet respectvol en gaat altijd ten koste van de ander. Dat werkt uiteindelijk nooit. De eigen houding is bepalend in een gesprek. Door open te zijn en de ander ook voordeel te laten halen, is het mogelijk om in gezamenlijke zakelijkheid probleemoplossend te werken.” Die gezamenlijke zakelijkheid is cruciaal, maar niet altijd makkelijk te bereiken. Het zit in de menselijke aard om bij een mogelijk conflict in de vecht- of vluchtreflex te schieten. Hartmann: “Dat is een primaire reactie. Maar door daaraan toe te geven, wordt het probleem groter en daar krijg je later spijt van. Als arboprofessional bespreek je spannende onderwerpen. Het is belangrijk om dan rustig te blijven en oplossingen te vinden. Als iemand zich bewust is van zijn korte lontje, is de eerste stap al gezet. Het is een proces. En er zijn verschillende gereedschappen die je kunt inzetten.”

Roos

Als voorbeeld noemt Hartmann de Roos van Leary. Dit is een communicatiemodel dat laat zien dat elk gedrag iets uitlokt bij de gesprekspartner. Hartmann: “Zo zie je de eigen stijl van beïnvloeden terug in het gedrag van anderen. Heeft de ene gesprekspartner de neiging zich erg te verdedigen, dan weet je dat de ander zich dominant opstelt.” Wie zich daar bewust van is, kan een gesprek sturen zonder in manipulatief gedrag te vervallen, zegt Hartmann. “Managers waarderen een probleemherstellende opstelling. Daardoor een succes boeken maakt het een volgende keer makkelijker om het gesprek rustig en constructief in te gaan.”

Hoek

Maar wat als je het idee hebt zelf te worden gemanipuleerd of in een hoek geduwd? “Laat je niet in een heftige situatie zuigen. Na een besluit van de manager waarin je je absoluut niet kunt vinden, is het in je eigen belang om weer op een probleemoplossend pad te komen. Stap even uit de situatie, stel de gesprekspartner verduidelijkende vragen en geef hem de kans om uit zijn eigen boosheid te schieten. Zo krijg je de ander terug waar je hem wilt hebben, namelijk in gesprek. Het is helemaal niet verkeerd om je vriendelijk op te stellen.”

Cirkel

Voor je een zaak aangaat, is het volgens Hartmann belangrijk om je eerst af te vragen of je daar wel aan moet beginnen. Om dit te verduidelijken gebruikt Hartmann de zogenaamde Cirkel van Invloed van de Amerikaanse organisatiepsycholoog Stephen Covey. “Bij sommige zaken voel je je vreselijk betrokken, maar je hebt er totaal geen invloed op. Blijf er dan maar uit weg. Want dan kun je je vreselijk druk maken, maar je bereikt er niets mee.”

 

Meer weten? Harry Hartmann leert je jouw beïnvloedingsvaardigheden te vergroten tijdens de workshop Beïnvloed de ander, begin bij jezelf, onderdeel van de Arbo Workshopdag op 28 mei. Klik HIER voor meer informatie en inschrijven.

Reageer op dit artikel