nieuws

Toch gezonder met zon?

Gezond werken

Niks nieuws onder de zon: wie veel buiten werkt, loopt verhoogd risico op huidkanker. Nu blijkt dat de zon mijden net zo dodelijk kan zijn.

Toch gezonder met zon?

Dat zonlicht zorgt voor de productie van vitamine D, weten veel mensen al wel. Nu concludeert dermatoloog Richard Weller van de University of Edinburgh uit eigen onderzoek dat blootstelling aan zonlicht fysieke prestaties kan verbeteren. Dit meldt het Sunlight Research Forum (SRF) in een persbericht.

Bloeddruk

Volgens Weller is zonlicht ook verantwoordelijk voor de aanmaak van stikstofoxide in het lichaam. Deze stof verwijdt bloedvaten en houdt zo onder meer de bloeddruk onder controle. Hoge bloeddruk is ‘s werelds grootste veroorzaker van vroegtijdig overlijden en ziektes, omdat het leidt tot beroertes en hartfalen. Zelfs een kleine verlaging van de bloeddruk kan het aantal slachtoffers van beroertes en hartaanvallen verlagen, zo claimt het SRF. Arts Weller stelt: “De zon zou dat zomaar kunnen doen. Doordat de huid na blootstelling aan zonlicht stikstofoxide vrijlaat in het bloed.”

Huidkanker

Te veel in de zon (werken) brengt het risico van huidkanker met zich mee. Daarvan zijn we ons inmiddels maar al te bewust. Er gaat geen dag voorbij of we krijgen goede tips en adviezen over werken in de zon. Maar het ligt veel ingewikkelder dan dat, stelt dermatoloog Weller: “Dermatologen zijn doorgaans terughoudend om hun voorzichtige omgang met zonlicht te veranderen. Maar we kunnen de brede voordelen van zonlicht niet langer negeren.”

 

> Meer weten over veilig werken in de zon en de zomer? Download HIER de whitepaper Werken in de zomer.

Reageer op dit artikel