nieuws

Groenvoer kauwen tegen kanker

Gezond werken

Groente en fruit eten kan de kans op mondholtekanker helpen verkleinen. Mondholtekanker is met ruim duizend nieuwe gevallen per jaar de meest voorkomende vorm van hoofd-halskanker in Nederland.

Groenvoer kauwen tegen kanker
Mensen die dagelijks vijf stuks groente en fruit eten, hebben een kleinere kans op mondholtekanker dan mensen die niet of nauwelijks groente en fruit eten. Het gaat wel om echte voeding en niet om supplementen. Dat blijkt uit twee wetenschappelijke studies waarbij de gegevens zijn geanalyseerd van ruim 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 69 jaar, die sinds 1986 zijn gevolgd.

Niet genoeg

Dat het eten van groente en fruit goed is voor de gezondheid en ziektes kan helpen voorkomen, is al langer bekend. Een kleine kanttekening: met een hoge dagelijkse consumptie van citrusfruit is het extra oppassen in de zon met het oog op huidkanker. Nederlanders eten niet genoeg fruit, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Slechts een kwart van hen voldoet aan de richtlijnen van twee stuks fruit en twee ons groente per dag. Vrouwen (30%) eten iets vaker voldoende fruit dan mannen (22%). Als het gaat om groente is er geen verschil tussen de seksen.

Werkfruit

Uit Brits onderzoek (uitgevoerd in opdracht van een leverancier van fruit aan bedrijven) blijkt dat de productiviteit van werknemers toeneemt wanneer ze op de werkplek fruit aangeboden krijgen. Dit werkfruit heeft niet alleen een positief effect op hun output, zij maken ook over de hele linie gezondere keuzes en eten minder vaak ongezonde snacks.

 

> Wilt u meer weten over wat gezond is en wat niet op de werkvloer? Sla het handboek Arbeid & Gezondheid 2015 er eens op na.

Reageer op dit artikel