nieuws

Bedrijfsarts, geen diagnose burn-out svp

Gezond werken

Bedrijfsartsen zouden onder druk van werkgevers toch maar vooral niet de diagnose burn-out stellen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) doet onderzoek.

Bedrijfsarts, geen diagnose burn-out svp

Dat meldt het RTL4-programma Van Liempt Live op basis van gegevens van Stichting Burnout. Alleen al dit jaar heeft de stichting zo’n zestig klachten gekregen van werknemers. Die claimen dat de bedrijfsarts onder druk van hun werkgever bij hen niet de diagnose burn-out heeft gesteld.

Wonderlijke diagnoses

De kern van het probleem is dat burn-outklachten langdurig zijn en werkgevers geen zin hebben om voor lange tijd op te draaien voor de kosten van zieke werknemers. Volgens Stichting Burnout laten bedrijfsartsen zich onder druk zetten om de meest wonderlijke diagnoses te stellen, ook als het ziektebeeld van de werknemer overduidelijk wijst op een burn-out. Directeur Stichting Burnout Philippe Blankert: “Asperger is toch iets geheel anders dan een burn-out.”

Overspanning

De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde geeft op haar website de volgende definitie van burn-out: “Bij burnout is sprake van een bijzondere vorm van overspanning. Overspanning leidt tot psychische en lichamelijke spanningsklachten en mensen kunnen niet goed meer functioneren (thuis, op het werk of op school). Bij burnout duren deze klachten langer dan 6 maanden en staan gevoelens van moeheid en uitputting sterk op de voorgrond. Burnout hoeft niet door het werk te komen, maar kan ook door andere factoren veroorzaakt worden.”

Deze definitie is afkomstig uit de multidisciplinaire richtlijn en de Landelijke Eerstelijns Samenwerkings Afspraak (LESA) Overspanning en Burnout. Volgens de Stichting Burnout volgt 90 procent van de bedrijfsartsen waar de stichting mee te maken krijgt deze richtlijn niet.

Pressie

Eerder dit jaar bleek dat bedrijfsartsen ook vanuit andere hoek pressie ervaren. Bedrijfsartsen die weigerden de diagnose burn-out te stellen, kregen een mail van een nepjurist. In de e-mail dreigt de niet-bestaande Rob van Weegen met een gang naar het medisch tuchtcollege.

> Kijk hieronder naar de uitzending van Van Liempt Live

> Horen spanningsklachten erbij voor werkende mensen? Leer er meer over tijdens het congres Het Risico van het Vak op 17 november in Corpus, Leiden.

Reageer op dit artikel