nieuws

Zoeken naar de uitknop

Gezond werken

Het overschrijden van de grens tussen werk en privéleven heeft grote gevolgen. Want mensen die in hun vrije tijd voortdurend aan hun werk denken, hebben zes keer meer last van concentratieproblemen dan collega’s die dat niet doen.

Zoeken naar de uitknop

Die conclusie is niet nieuw. Adrian Furnham, hoogleraar Psychologie aan het University College London en de Noorse Business School in Bergen, schreef hier medio 2014 al een artikel over op Psychology Today. Niet alleen de werk-privébalans, maar met name de grens tussen beide vormde volgens hem het probleem.

Moeilijk loslaten

Nog steeds heeft bijna driekwart van de werkende mensen moeite om buiten werktijd het werk direct los te laten. Een kwart blijft in zijn vrije tijd mentaal erg bezig met zijn werk, ook ’s avonds, in het weekend of tijdens vakanties. Deze ‘werkpiekeraars’ hebben vijf keer vaker last van angststoornissen en klagen vier keer vaker over vermoeidheid, depressies, geïrriteerd gedrag en … piekeren dus. Resultaat: vermoeide en chagrijnige medewerkers die slecht beslissingen kunnen nemen. Geen goede basis voor optimale productiviteit.

Uitknop zoeken

Vooral wanneer mensen klussen niet af krijgen, vinden ze het moeilijk om buiten werktijd hun gedachten op iets anders dan hun werk te focussen. Mensen die werken aan langlopende, gecompliceerde projecten zijn hier extra gevoelig voor. De aanpak is gelijk aan die bij workaholics: de werkpiekeraars moeten worden aangemoedigd om het werk los te laten. Oftewel, zij moeten hun uitknop zoeken. Dat is beter voor de piekeraars en beter voor hun werk- of opdrachtgevers. Want een oververmoeide werknemer is een onproductieve werknemer.

 

> Investeren in productieve werknemers? Met de Werkplekchecker legt u een goede basis.
> Wilt u arbeid gezond houden? Volg de workshop ‘PSA analyseren en voorkomen‘ op het congres Het Risico van het Vak op 17 november in Corpus, Leiden.

Reageer op dit artikel