nieuws

Robot als nieuwe beer op de weg?

Gezond werken

Bijna driekwart van de werkenden in Nederland denkt dat robots mensen werkloos zullen maken. Dat is een van de uitkomsten van het nieuwste Randstad WerkMonitor onderzoek. De robot als nieuwe beer op de weg?

Robot als nieuwe beer op de weg?

“Slimme machines en computers nemen ons werk over”, zegt werkend Nederland volgens de onderzoekers van Randstad. De gevolgen zullen met name merkbaar zijn in de financiële sector en in vaktechnisch gespecialiseerde beroepen in productie en techniek. Medewerkers met lage en middelbare opleidingsniveaus, op lager managementniveau en ook werkenden bij de overheid moeten vrezen voor hun baan, denkt werkend Nederland.

Slimme computers

Maar hoogopgeleide professionals zijn zeker niet vrij van de risico’s van de robot. Een ruime meerderheid van 64 procent denkt dat slimme computers ook de banen van hoogopgeleide professionals gaan overnemen. Overigens zijn laagopgeleiden beduchter voor deze ontwikkelingen dan hoogopgeleiden: 87 procent versus 65 procent is bang voor groeiende werkloosheid. Er zijn ook optimistische geluiden te horen onder de 810 ondervraagden: 37 procent denkt dat de robot en digitalisering juist werkgelegenheid gaat opleveren.

Werk verschuift

Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt Randstad Groep Nederland, benadrukt de kansen die ontstaan door technologische ontwikkelingen als robotisering. “Het zorgt voor een verschuiving van werk en het ontstaan van nieuw werk, niet per definitie voor minder werk. Ik zie juist kansen voor werkgelegenheid, mits werkenden zich blijven ontwikkelen. Ze moeten meebewegen met de ontwikkelingen en niet achterop raken.”

De toekomst

Bijna de helft van de werkenden (45%) denkt al precies te weten welke taken robot en machine straks gaan overnemen. Mannen zijn hierin stelliger dan vrouwen. Bedreiging of niet, de robot en alles wat met digitalisering en online te maken heeft, hebben volgens velen wel de toekomst. Een opvallend groot aantal (84%) van de werkenden vindt dat de overheid een beter klimaat moet scheppen voor ondernemers en start-ups. Juist omdat deze nieuwe bedrijven op den duur voor nieuwe extra banen kunnen zorgen.

Bron: persbericht Randstad

 

> Meer weten over de gevolgen van de robot op de werkvloer en hoe u daarop kunt inspelen? Reserveer dan donderdag 16 juni alvast in uw agenda voor het congres Robot en Mens. Binnenkort live: www.congresrobotiseringenwerk.nl.

> Leestip: Hoe veilig zijn robots?

Reageer op dit artikel