nieuws

Het is tijd voor een modern arbobeleid

Gezond werken

Bij een modern arbobeleid gaat het al lang niet meer om alleen voldoen aan wet- en regelgeving. Meer dan ooit moet u effectief inspelen op veranderingen in de organisatie. Steeds meer staat de vraag centraal hoe u mensen meekrijgt om zelf aan de slag te gaan met duurzaam gezond blijven functioneren.

Het is tijd voor een modern arbobeleid

Dat maakt zelfregulering, motivatie en eigen regievoering tot de steekwoorden van een modern arbobeleid. Dat klinkt prachtig, maar hoe pakt u het aan? Hoe krijgt u alle betrokkenen in de organisatie mee? En hoe stimuleert u de intrinsieke motivatie van medewerkers, de motivatie van binnenuit? Zodat die medewerkers niet duurzaam veilig en gezond moeten, maar willen werken?

Whitepaper en congres wijzen u de weg naar modern arbobeleid

Om u de weg te wijzen naar een modern arbobeleid, hebben wij drie relevante interviews gebundeld tot een whitepaper. Die hebben alle zelfregulering, motivatie en eigen regievoering als centrale thema’s. Dit zijn de artikelen:

1. Met intrinsieke motivatie naar modern arbobeleid

Het is een waarheid waar veel arboprofessionals tegenaan lopen: duwen helpt niet. Daarom heeft het weinig zin om veilig en gezond gedrag top-down af te dwingen. Wat wél helpt? Intrinsieke motivatie opwekken. Maar hoe doe je dat precies? Adviseur en onderzoeker Arjella van Scheppingen legt het uit.

2. Gezonde medewerkers door sturen op werkomstandigheden

Voor een modern arbobeleid zouden arboprofessionals zich meer moeten verdiepen in het sturen op werkomstandigheden. Want dat levert inmiddels een grotere bijdrage aan gezonde medewerkers dan populaire arbothema’s als vitaliteit, stelt Willem van Rhenen. En hij kan het weten, want Van Rhenen is hoogleraar Bevlogenheid en productiviteit aan Business Universiteit Nyenrode.

3. Motiveren met minder regels en meer vertrouwen

Goede vakmensen weten zelf heel goed hoe zij veilig en gezond moeten werken, zegt Mathieu Weggeman, hoogleraar Organisatiekunde aan de TU Eindhoven. Dus dat hoeft een arboprofessional hen niet nog eens te vertellen. Want: “Juist ruimte en vertrouwen motiveren mensen om hun vak goed te doen en duurzaam inzetbaar te blijven.” Wat daarbij ook helpt: een collectieve ambitie.

> DOWNLOAD de whitepaper Naar een modern arbobeleid

 

> TIP: Arjella van Scheppingen, Willem van Rhenen en Mathieu Weggeman zijn respectievelijk dagvoorzitter en keynote sprekers op het Landelijk Arbo Congres ‘Naar een modern arbobeleid’. Het Landelijk Arbo Congres is al ruim 10 jaar een begrip en vindt plaats op 1 oktober in Jaarbeurs Utrecht. Bekijk het programma.

Reageer op dit artikel