nieuws

Passend arbobeleid, zo pakt u dat aan

Gezond werken

Het arbobeleid is het beleid waarmee de werkgever de arbeidsomstandigheden in zijn bedrijf vormgeeft. In het ideale geval gaat het om passend arbobeleid: beleid dat naadloos aansluit op de cultuur van de organisatie.Dan is het verankerd en werkt het.

Passend arbobeleid, zo pakt u dat aan

“Voor een hotel stel je een totaal ander arbobeleid op dan voor bijvoorbeeld een ministerie. Geen juridisch doortimmerd stuk, maar iets veel luchtigers, waar die vrijheid en dat werkplezier in doorklinken. Alleen dan krijg je een bij de organisatie passend arbobeleid ”, zegt Gert Contant, docent en arboadviseur.

Een passend arbobeleid sluit aan bij de cultuur

Een goed arbobeleid is dus een passend arbobeleid – maar volgens Contant is niet iedereen daarvan doordrongen. “Ik vertel mijn cursisten dat elk bedrijf wettelijk verplicht is om zo’n arbobeleid op schrift te stellen. En belangrijker, dat zo’n beleid noodzakelijk is om medewerkers veilig en gezond te laten werken. En weet je wat dan regelmatig gebeurt? Dan vraagt een van hen: ‘Heb je misschien een arbobeleid van een andere organisatie? Dan vervang ik gewoon de naam van die onderneming door mijn eigen bedrijfsnaam.’ Leuk bedacht, maar zo krijg je natuurlijk geen passend arbobeleid dat aansluit bij je organisatiecultuur.”

> TIP: Download de whitepaper De Arbowet in de praktijk

Wees eerlijk: wat wilt u eigenlijk echt bereiken?

En volgens Contant is dat nu precies het belangrijkste. “Stel, een ondernemer is vooral gericht op het maken van winst. Al zijn communicatie wijst in dezelfde richting: de omzet moet omhoog. Natuurlijk kun je dan een heel soft arbobeleid opstellen. Met teksten als: ‘Bij ons gaat het om de mensen. Die moeten iedere dag gezond en tevreden naar huis gaan.’ Maar dat is dan alleen een stuk papier. Want het werkelijke doel van je arbobeleid luidt anders. Namelijk dat je er als bedrijf alles aan zult doen om die mensen operationeel te houden. Want alleen dan zijn ze in staat om die hoge omzet te genereren.”

> LEES OOK: Zo gaat u van werkdruk naar werkplezier

Gezonde medewerkers, wat verstaat u eronder?

Hoe pak je dat dan aan? Volgens Contant moet je beginnen met de stakeholders. “Stap naar de directie, naar de HR-manager, de leidinggevenden en naar de preventiemedewerker, en stel hun een fundamentele vraag. Wat verstaan jullie precies onder een gezonde medewerker? En wees niet verbaasd als zij die vraag verschillend beantwoorden.

> LEES OOK: Gezonde medewerkers door sturen op werkomstandigheden

Vraag het de HR manager en die komt met een definitie als: een medewerker die niet verzuimt. Maar de leidinggevende ziet het net iets anders: een medewerker die zorgt dat ik mijn targets haal. En Facility? Die wil vooral dat de mensen tevreden zijn, bijvoorbeeld over hun werkplek, en geen last hebben van het licht of het klimaat. De directie ten slotte ziet een gezonde medewerker als iemand die bruist van energie.
Oké, dat zijn subtiele verschillen. Maar als je passen arbobeleid opstelt, is het belangrijk om die definitie scherp te krijgen.”

Gert Contant | partner, docent en adviseur bij Etop ArboAcademie en auteur van het boek ‘Arbomotivatie, arbobeleid verankerd’

 

> TIP: DOWNLOAD de whitepaper Arbomotivatie, zo veranker je arbobeleid

> TIP: Het congres Arbobeleid verankeren

Passend arbobeleid, zo pakt u het aan

Reageer op dit artikel