artikel

Volgende week, van 13 tot 15 januari, wordt in de RAI de beurs ARBO 2004 gehouden. De grote Nederlandse ARBO-beurs, waarop niet alleen de laatste nieuwe PBM’s en veiligheidsuitrustingen te zien zijn, maar waar ook arbodiensten, adviseurs en andere dienstverleners acte de presence geven. Verder is ook het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met een grote stand op de beurs aanwezig, om alle nieuwe en bestaande wet- en regelgeving toe te lichten. Tijdens de beurs maken we bovendien bekend wie de winnaar is geworden van de ARBO Innovation Award 2004.

 

ARBO 2004 wordt gelijktijdig gehouden met de Beurs Personeel en Organisatie, en deelnemers kunnen met een toegangsbewijs beide beurzen bezoeken. In totaal nemen beide beurzen drie hallen in beslag, waarvan er twee zijn gereserveerd voor ARBO 2004. In de Randstadhal staat alles in het teken van persoonlijke beschermingsmiddelen, veiligheid en inrichting van de werkplek, bedrijfshulpverlening en ergonomie, terwijl de even grote Deltahal (Hal 10) gevuld is met exposanten op het gebied van verzuim en reintegratie. Met de ruime aandacht voor dat laatste onderwerp wordt tegemoet gekomen aan de opmerkingen van een deel van de ARBO-lezers die eind oktober samen met ARBO een bezoek aan de A+A in Dusseldorf brachten. Zij vonden toen dat er tijdens die Duitse beurs door de organisatoren te veel plaats was ingeruimd voor veiligheidsmiddelen, ten koste van andere arboonderwerpen, een bezwaar dat ARBO 2004 dus niet zal kennen.

 

Tijdens de beurs kunt u niet alleen een bezoek brengen aan de stands van de deelnemers, u kunt ook terecht in het ARBO-theater. Daar worden alledrie de beursdagen een groot aantal lezingen en presentaties georganiseerd, die allemaal vrij toegankelijk zijn.

 

ARBO 2004 wordt georganiseerd in samenwerking met een aantal brancheorganisaties en andere partijen uit de arbowereld, zoals TNO Arbeid, AVAG, NVVK, Modint en VIFKANTEC. Daarmee is ARBO 2004 niet-temissen voor alle arbocoordinatoren, veiligheidskundigen, arbeidshygienisten, ergonomen, inkopers van arbodienstverlening en bedrijfsartsen.

 

TIJD EN TOEGANG

 

ARBO 2004 is voor bezoekers geopend van 10.00 – 17.00 uur. U kunt zich aanmelden voor een bezoek door via internet het registratieformulier volledig in te vullen en te versturen. Per e-mail ontvangt u dan een bevestiging van uw registratie.Breng deze e-mail mee naar de beurs. Tegen inlevering van deze registratiebevestiging heeft u gratis toegang tot ARBO 2004 en kunt u bij de entree direct doorlopen. U vindt dit formulier op www.arborai.nl. Daarnaast kunt u zich natuurlijk ook gewoon zonder e-mail bij de kassa’s van de RAI melden.

 

 

Op ARBO2004 zijn dit jaar meer dan 30 echte noviteiten te zien: producten en diensten die nieuw zijn voor de Nederlandse markt en ook daadwerkelijk iets toevoegen. Van die noviteiten nomineerde een deskundige jury – daarover straks meer – er vijf voor de ARBO Innovation Award 2004.

 

De Pen Click Mouse lijkt op het eerste gezicht op een balpen in een flexibel rubberen houdertje, alleen het verbindingssnoertje naar de pc verraadt dat er meer aan de hand is. Tot verrassing van iedereen die het ding voor het eerst in handen krijgt zijn pen en houdertje een geheel, en is de bedoeling dat je met het geheel over een normaal matje heen en weer muist.

 

Drukken op de pen staat gelijk aan klikken.

 

Omdat je de Pen Click Mouse vasthoudt als een gewone pen, voorkomt hij klachten die normaal bij intensief muisgebruik kunnen ontstaan.

 

Nou zijn er natuurlijk meer oplossingen voor dit probleem, maar het grootste voordeel van de Pen Click Mouse is dat hij op een gewone ondergrond werkt. Dat zorgt ervoor dat het bureau van de gebruiker er wat minder uitziet als een aangepaste werkplek, en de drempel om bij beginnende klachten over te stappen op dit muisalternatief wat minder groot zal zijn.

 

De Pen Click Mouse is op de beurs te vinden op de stand van 3D Tradelink.

 

Het FitSupportSystem is opgebouwd rond een scala van zogenaamde Fitmeters, waaruit de gebruiker naar hartelust een keuze kan maken.

 

Hoeveelheid beweging, tiksnelheid, pauzes en andere gegevens worden gecombineerd in een persoonlijke analyse van zowel het persoonlijk welbevinden, als de mate waarin de gebruiker zijn best doet om dat een beetje op peil te houden. Het geheel klinkt een beetje bigbrother-achtig, maar de makers hopen dat er tussen de gebruikers onderling een prettige fitheidscompetitie zal ontstaan. Wanneer dat werkt, kan het FitSupportSystem natuurlijk helpen om gezondheidsproblemen te voorkomen voordat ze problemen worden en beginnende klachten meteen op de werkplek aan te pakken in plaats van via het medische circuit.

 

Het FitSupportSystem is te vinden bij Het RSI Centrum.

 

Onder de vijf genomineerde producten zijn er maar liefst twee bureaustoelen, die allebei beloven de gebruiker optimaal te ondersteunen, ongeacht hoe laveloos deze achter zijn bureau hangt. De Grammer Office Manul 6 MFA Catback

 

– die naam is alleen uit te spreken als je kaarsrecht zit – doet dat met een speciale bewegende rugleuning die zich aan de zithouding aanpast, in combinatie met een naar voren glijdende zitting. Daardoor verdwijnt de achteroverleunende gebruiker gedeeltelijk onder het bureau, maar blijven handen en ogen op gelijke afstand van toetsenbord en beeldscherm.

 

Ook de genomineerde React stoelenserie kent een systeem van dynamische aanpassing aan de houding van de gebruiker. De koppeling tussen rugleuning en billen zorgt er hier voor dat het hemd bij achteroverleunen niet uit de broek getrokken wordt, terwijl verstelbare flapjes aan de voorzijde van de stoel het afknellen van de bloedvaten moeten tegengaan.

 

Proefzitten kan op de beurs bij Office Design Nederland B.V. op de Grammer Office Manul 6 MFA Catback en bij Mibra Kantoormeubelen B.V. op de React.

 

Van een keertje naar een popconcert wordt je niet doof, en wie in de herrie werkt moet gehoorbeschermers dragen. Tot zover is alles simpel, maar er is natuurlijk een grote groep werknemers voor wie de zaken minder eenvoudig liggen. Denk bijvoorbeeld aan logistiek medewerkers, die zowel in stille magazijnen als in rumoerige productieruimten hun werk doen.

 

Voor hen kan de Pulsar Model 20 Dosebadge Noise Dosometer bepalen of het tijd is om maatregelen te nemen. Dosometers voor geluid zijn niet nieuw, maar het voordeel van deze is dat hij niet alleen de totale hoeveelheid geluid meet, maar precies vastlegt op welk moment welke herrie doorstaan werd. Zo hoeft de uitkomst van het geluidbelastingsonderzoek niet per se te zijn dat de werknemer wel of geen gehoorbescherming hoeft te dragen, maar kan ook ontdekt worden dat een afgelegen generator waar de medewerker op zijn vaste ritje langskomt de druppel is die de emmer doet overlopen. De Pulsar Model 20 Dosebadge Noise Dosometer kunt u tijdens de beurs bekijken op de stand elQuip.

 

IN DE JURY

 

Voor de jury van de ARBO Innovation Award 2004 werden vijf deskundigen ‘uit het veld’ aangezocht, aangevuld met de hoofdredacteur van ARBO. Het gaat om A. Bosman van Branchevereniging AVAG, drs. R. Feringa namens het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, mr. A.P.M.G. Schoenmaeckers van de Branche Organisatie Arbodiensten (BOA), prof. dr. P. Vink van TNO Arbeid, H. Heuff van de brancheorganisatie VIFKANTEC en F.N.A. Meurs, hoofdredacteur van ARBO. Zij stelden half december de vijf nominaties vast en zullen op 13 januari uit de genomineerden een winnaar kiezen.

 

 

WIE STAAT WAAR?

 

 

 

Reageer op dit artikel