artikel

Schoenadvies is maatwerk

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Sommigen van ons leven op te grote voet. Maar velen lopen op te grote schoenen. Dit levert vooral voor mensen op de werkvloer die de hele dag veiligheidsschoenen dragen, problemen op. Gelukkig zijn die met kennis van zaken vrij eenvoudig op te lossen.

Onze voeten zijn waarschijnlijk het meest ondergewaardeerde lichaamsdeel. Functioneren ze naar behoren, dan hebben we er weinig belangstelling voor. Ze brengen ons van A naar B en zorgen ervoor dat we ons letterlijk staande houden in het leven.

Een heel ander verhaal wordt het als ze klachten geven. Dan wordt lopen en staan een pijnlijke zaak. Dat is vervelend en lastig. En al helemaal voor mensen die de hele dag veiligheidsschoenen moeten dragen omdat hun werk dat vereist.

Schoenaanpassing

“De meest voorkomende klachten zijn zweetvoeten en vermoeide of zere voeten”, weet Peter van der Wijk. Zijn bedrijf Van der Wijk Health & Safety heeft bedrijfspodo als core business. Deze specialisatie combineert schoenadvies met schoenaanpassing, gericht op de werkvloer. Schoenadvies omvat alles wat met de (werk)schoen te maken heeft, van de goede lengte- en breedtemaat, tot het op de juiste wijze veteren en het dragen van geschikte sokken. Schoenaanpassing gaat een stapje verder met het toevoegen van op maat gemaakte inlays ofwel steunzolen. Gemaakt van speciaal materiaal, zodat de schoenen hun antistatische eigenschappen behouden en daarmee hun EN ISO-normering. Van der Wijk: “Onze aanpak is uniek door de combinatie van veiligheid, comfort en gezondheid.”

Verkeerd veteren

Even terug naar die gezondheid, en naar de klachten. Een belangrijke oorzaak van zweet- en/of pijnlijke voeten op de werkvloer is dat mensen hun schoenen te groot dragen. Bijna 40% zit er een halve of zelfs hele maat naast. “Bij de uitgifte van werkschoenen krijgen werknemers de maat die ze zelf opgeven. Hun voeten worden vaak niet opgemeten en ze krijgen geen advies”, verklaart Van der Wijk. Daar komt nog bij dat lengtematen per fabrikant tot enkele millimeters kunnen verschillen. Een klein verschil dat grote gevolgen kan hebben voor de drager. Een ander type schoenen kan dan uitkomst bieden. Ook verkeerd veteren kan tot klachten leiden, vooral bij de ronde nylon veters van veiligheidsschoenen, die makkelijk losgaan. Van der Wijk: “Met losse veters ontstaan sneller zweetvoeten. En telkens veters strikken kan leiden tot onveilige situaties op de werkvloer.”

Op locatie

Schoenadvies op locatie is een aanvullende dienst van Van der Wijk Health & Safety. Het bedrijf kijkt op de werkvloer naar welke werkzaamheden mensen verrichten en onder welke omstandigheden. Aansluitend is er ter plaatse een open spreekuur om werknemers met klachten te helpen met onafhankelijk advies en waar nodig aanpassing. Een uitkomst voor het bedrijf, de werknemers en niet te vergeten: hun voeten!

Reageer op dit artikel