artikel

Gehoorschade is sluipmoordenaar

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Gehoorschade valt te voorkomen met goede gehoorbescherming. Of is dat te kort door de bocht? Misschien is goede voorlichting nog wel belangrijker.

Gehoorschade is sluipmoordenaar

Het is een onzichtbaar risico dat 900.000 werknemers in Nederland bedreigt. Je vindt het in houtzagerijen, in gymlokalen, op Schiphol en ook bij popfestivals en klassieke concerten: geluid boven de 80 dB. Van deze 900.000 mensen hebben er 30.000 nu al te maken met gehoorproblemen. En het ergste is: de schade is permanent.

Beroepsziekte

Gehoorschade is een officiële beroepsziekte en leidt vaak tot arbeidsongeschiktheid. Dat brengt kosten met zich mee voor de werkgevers: loondoorbetaling bij ziekte en schadeclaims. Daarom heeft de wetgever geprobeerd dit risico te beheersen door regelgeving. Als medewerkers acht uur per dag te maken krijgen met 80 dB, is de werkgever verplicht om gehoorbescherming aan te bieden. Loopt dat geluidsniveau op naar 85 dB, dan zijn medewerkers verplicht om die te dragen en moet de werkgever zorgen dat ze dat ook doen. Bedrijven kunnen daarbij kiezen uit meerdere soorten gehoorbescherming.

Luchtlekkage

Op papier is de gehoorbescherming dus goed geregeld, de praktijk is echter weerbarstig. Het gebeurt regelmatig dat gehoorkappen niet goed aansluiten op het oor of dat oordoppen de gehoorgang niet helemaal afsluiten. Het gevolg: luchtlekkage. Die kan op termijn desastreuze gevolgen hebben voor het gehoor. Op het moment dat de medewerker daar last van krijgt, is er al schade. Gehoorbeschadiging is daarmee een ware sluipmoordenaar.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor luchtlekkage: verkeerd gebruik van de gehoorbescherming, niet-gemotiveerde medewerkers, niet op de omgeving toegesneden gehoorbescherming of met een slechte pasvorm, of bescherming die niet op tijd wordt vervangen. Bedenk ook dat werkgevers gehoorbescherming moeten beschouwen als laatste redmiddel. Want toepassing van de arbeidshygiënische strategie is ook bij lawaai de aangewezen aanpak.

 

> Het hele artikel ‘Pas op voor luchtlekkage’ lezen van Ralph de Leeuw? Dat kan in Arbo 7/8-2015.

Reageer op dit artikel