artikel

Weg met de gepoederde latexhandschoen?

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid (LCHV) deed in Nederland de gepoederde latexhandschoen in de ban. Is er met zo’n handschoen echt zoveel mis?

Weg met de gepoederde latexhandschoen?

Daar begint het steeds meer op te lijken. De risico’s van latex(poeder)handschoenen hebben inmiddels wel de volle aandacht binnen de medische zorg.

Afspraken over vervanging van gepoederde latexhandschoenen

In de Arboconvenanten in de gezondheidszorg en de academische ziekenhuizen zijn afspraken gemaakt over de vervanging van gepoederde latexhandschoenen door poedervrije, eiwitarme varianten of handschoenen van vinyl of nitril. Nederland kent nog geen volledig verbod op het gebruik van gepoederde latexhandschoenen. Volgens het artikel ‘Latexhandschoenen schaden de gezondheid’ (Medisch Contact, maart 2014) zouden – naast het risico meebrengen op de ontwikkeling van allergieën – latexhandschoenen ook kankerverwekkende stoffen (N-nitrosaminen en nitroseerbare verbindingen) bevatten die door het dragen van de handschoenen vrij kunnen komen.

Gebruik latexhandschoenen kan leiden tot latexallergie

Het gebruik van latexhandschoenen kan leiden tot type I-allergie en een type IV-reactie. Type I-allergie is een allergie voor natuurrubber met als grondstof natuurlijk rubberlatex, het melksap uit de bast van de tropische rubberboom Hevea brasiliensis. Een type IV-reactie (contactdermatitis) is een allergie veroorzaakt door restanten van chemicaliën die gebruikt worden tijdens het productieproces van handschoenen, zowel bij de productie van latex- als nitrilhandschoenen. Allergietype IV is het meest voorkomende type latexallergie, dat zich langzaam kan opbouwen zonder dat de drager het merkt.

Gepoederde handschoenen vergroten risico’s op klachten

Gepoederde handschoenen vergroten de risico’s op klachten. Het fijne poeder op de handschoen is de belangrijkste overbrenger van allergene latexdeeltjes. Die deeltjes van de handschoen hechten zich aan het poeder dat vrijkomt tijdens het gebruik. Hierdoor blijven de latexdeeltjes vaak achter op de huid en kunnen ze bijdragen aan de ontwikkeling van een latexallergie. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) deed maart 2016 het voorstel nagenoeg alle gepoederde handschoenen binnen de medische zorg in de VS te verbieden. In Duitsland geld al sinds 1997 een verbod op het gebruik van de gepoederde latexhandschoenen.

Gepoederde latexhandschoen in de ban via herziene richtlijn

Het LCHV, onderdeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), deed per 31 december 2014 de gepoederde latexhandschoen en vinyl handschoen in de ban via de nieuwe Hygiënerichtlijn voor tatoeëerders. De aangepaste richtlijn voor tatoeëerders stelt nu: “Gebruik alleen handschoenen die gemaakt zijn van poedervrije latex of nitril”. Een tatoeëerder is verplicht aan deze richtlijn te voldoen. Invoering van de herziene richtlijn vindt gefaseerd plaats in overige LCHV-richtlijnen voor de publieke gezondheidszorg.

Risico op reactie laag bij latexhandschoenen na 2007

In een onderliggende checklist voor gebruikers van (medische) onderzoekshandschoenen raadt het LCHV dragers van latexhandschoenen aan om “uit voorzorg ALTIJD poedervrije latexhandschoenen te kiezen”. En dan bij voorkeur een fabricaat dat in de productie een speciale nabehandeling heeft ondergaan om latexeiwitten en chemische residuen te reduceren. Volgens Thijs Veenstra van het LCHV zijn latexhandschoenen in de nieuwe richtlijn voor tatoeëerders ook weer toegestaan: “Latexhandschoenen bevatten sinds 2007 nog maar zo weinig latexeiwitten dat het risico op een reactie laag is.”

> Dit is een korte samenvatting van het artikel ‘Afpoeieren’ van Walter Baardemans. Lees het volledige artikel in Vakblad Arbo 6-2016.

>TIP: Veel meer overhandschoenen en andere PBM’s vindt u in de nieuwe PBM Gids.

 

Arbo – Kennisplatform over veilig en gezond werken Arbo Online doet in opdracht onderzoek naar de markt van veiligheidsproducten en enkele aspecten van het beslissingsproces. Heeft u in uw werk met veiligheidsproducten te maken? Doe mee!

Reageer op dit artikel