nieuws

Speciale veiligheidsschoen voor ingesloten mijnwerkers

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Persoonlijke beschermingsmiddelen

69 Dagen lang volgde de wereld met ingehouden adem de verwoede pogingen om de ingesloten kompels uit hun benarde positie, op 624 meter diepte in de koper- en goudmijn San Jose, te bevrijden. Terwijl reddingswerkers bezig waren met het boren van een schacht waardoor de mannen naar boven gehaald konden worden, zetten anderen alles op alles om het verblijf voor de mijnwerkers zo ‘leefbaar’ mogelijk te maken. Er werd een speciale overall ontwikkeld, om Mario en zijn maten te beschermen tegen kou en vocht. Zonnebrillen, voor het moment van terugkeer in het felle daglicht. Het ging allemaal door de smalle communicatieschacht naar beneden. Maar hoe krijg je een schoen door een buis van niet meer dan een paar centimeter doorsnee?

 

Schoen door smalle schacht

Zodra Bata Industrials – ook in Chili vertegenwoordigd – op 22 augustus met de rest van de wereld vernam dat de 33 mijnwerkers nog in leven waren, kwam de R&D afdeling in actie. In hun koude en vochtige verblijf diep onder de grond, op een ongelijke rotsachtige bodem kregen de hurkende, knielende en kruipende mannen last van hun voeten. Bata Industrials weet als geen ander wat voor schoeisel in zo’n situatie geboden is. De enige manier echter om een aangepaste veiligheidsschoen door de smalle schacht naar beneden te krijgen, was deze in aparte onderdelen te maken. En wel zodanig dat de mannen deze zelf makkelijk konden ‘assembleren’.

 

Binnensok, schoen, inlegzool

De oplossing werd gevonden in een schoen die bestaat uit drie onderdelen. Een ademende binnensok met een beschermende stalen neus. Een lederen schoen met een zool van zacht rubber die makkelijk gevouwen kon worden. En een comfortabele inlegzool. Binnen korte tijd konden de opgerolde pakketjes door de buis naar beneden. Here you are, miners. Hold on, we’re coming! 

 

Bata Industrials is trots en vereerd dat zij een bijdrage aan deze heldhaftige reddingsactie heeft kunnen leveren. Maar bovenal blij dat Mario inmiddels zijn kus heeft kunnen halen!

 

Reageer op dit artikel